Ministerul Sănătății nu a declarat epidemie de gripă în România, însă a stabilit o serie de măsuri menite să prevină răspândirea virusului. Unele recomandări vizează populația generală, altele copiii și personalul din unitățile medicale, nefiind diferite de cele din pandemie.

Evitarea aglomerației, purtarea măștii în spațiile închise aglomerate, igiena adecvată, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor, continuarea vaccinării antigripale sunt sfaturile general valabile.

În școli și grădinițe e recomandat triajul zilinic, utilizarea măștii de către cadrele didactice și eventual de către copii, asigurarea materialelor de dezinfecție.

Angajatorilor li se sugerează, de asemenea, să găsească soluții pentru evitarea aglomerărilor în spațiile de lucru, purtarea măștii și triaj epidemiologic.

Școala începe fără restricții speciale, dar cu unele obligații pentru inspectorate și conducerile unităților de învățământ

Luni, 9 ianuarie, începe Modulul 3 al anului școlar în curs. Acest Modul, conform calendarului publicat anul trecut, va dura până vineri, 17 februarie. Decizia Inspectoratului Școlar Județean Sălaj a fost ca următoarea vacanță, de o săptămână, să fie programată în perioada 20 – 26 februarie 2023.

Ministerul Educației a încurajat inspectorii să sprijine școlile pentru a continua procesul educațional în condiții normale, să pună accent pe prevenție, să existe o comunicare strânsă cu direcțiile de sănătate publică județene și să se țină cont de recomandările făcute de acestea.

Toate inspectoratele școlare trebuie să desemneze o persoană responsabilă de comunicarea permanentă cu DSP și să anunțe Ministerul Educației cu privire la orice situație excepțională din punct de vedere epidemiologic constatată în unitățile de învățământ.

Conducerile unităților de învățământ preuniversitar sunt obligate să transmită părinților informațiile cu privire la recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, să facă triajul zilnic la începutul primei ore de curs, să asigure materialele necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor, să efectueze dezinfecția periodică a spațiilor de învățământ, instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal cât și pentru elevi, informarea părinților cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, izolării și efectuării unor eventuale investigații suplimentare.