Ieri s-au implinit 71 de ani de la tragicele evenimente care au dus la masacrarea a 157 de romani din localitatea Ip.
Comuna Ip a gazduit ieri manifestarile comemorative dedicate victimelor horthyste din noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, cand au fost masacrati 157 de romani. Reprezentanti ai autoritatilor judetene si locale, ai partidelor politice si ai institutiilor deconcentrate din judet, precum si supravietuitori si urmasi ai victimelor au depus jerbe de flori la mormintele celor ucisi si la monumentul ridicat in memoria lor si au participat la ceremonialul religios si militar.
Momentul Gavril Butcovan
Sute de oameni au participat ieri la comemorarea celor 157 de romani cazuti victime trupelor horthyste in noaptea de 13 spre 14 septembrie. Oficialitatile prezente au rostit discursuri de pioasa aducere-aminte si au indemnat la cunoasterea trecutului pentru a se lua aminte in construirea viitorului, care se doreste a fi unul european si multicultural. Cu aceasta ocazie s-a cinstit si memoria unuia dintre cei mai cunoscuti supravietuitori ai masacrului – profesorul Gavril Butcovan, a carui imagine este indisolubil legata de Ip. Regretatul profesor Gavril Butcovan a avut ca menire pastrarea vie a tragicelor evenimente din toamna anului 1940, povestirile acelor clipe de teroare strangandu-le intr-o carte daruita posteritatii. Coinci-denta a facut ca profesorul Gavril Butcovan sa se desparta de aceasta lume anul trecut, chiar in 14 septembrie – data care a marcat cu sange istoria localitatii.
In memoriam
Un grup de elevi de la scoala gimnaziala din comuna au sustinut, ieri, in fata publicului prezent la comemorare, un scurt recital de cantece si poezie dedicate martirilor si pentru aducerea-aminte a tragicelor evenimente. Momentul festiv a fost incheiat de recitalul surorilor Chis din Zauan, care au dat mani-festarii o turnura populara. Ceremonialul comemorativ s-a incheiat cu traditionala parada militara.
Ucisi pentru ca erau romani

Sub pretextul razbunarii a doi militari unguri morti intr-o explozie in comuna Ip la 7 septembrie 1940, cu ocazia trecerii trupelor prin localitate, locotenentul Vasvári Zoltán din armata horthysta paraseste in ziua de 13 septembrie 1940 localitatea Nusfalau, unde se afla cantonat, indreptandu-se cu compania sa spre comuna Ip. Motivarea uciderii celor 157 de localnici este una fictiva, deoarece explozia s-a produs din cauza unui defect de ambalaj al munitiei, dovada fiind faptul ca cei patru romani arestati au fost eliberati dupa aproximativ o luna. In noaptea de 13 spre 14 septembrie, in jurul orei 11 noaptea, locotenentul Vasvári Zoltán ajunge in comuna Ip. Imediat, impreuna cu cativa etnici maghiari incep sa vaneze casele romanilor. Acestia erau treziti din somn si apoi ucisi cu cruzime. Localnicii unguri erau in special folositi pentru a indica gospodariile romanesti. A doua zi dimineata, din ordinul locotenentului, mai multi localnici au fost pusi sa sape o groapa in cimitirul satului, iar alti sateni au fost scosi cu carutele si au mers din casa in casa pentru a ridica si transporta cadavrele la cimitir.