Anul 2023 vine cu modificări în privința modului de impozitare a PFA-urilor, dar și a SRL-urilor. Anumite taxe se majorează și se vor aplica unele plafoane noi pentru plata contribuţiilor.

Firmele vor plăti taxe mai mari atât pentru salariați, cât și pentru dividende, situație în care e important ca alegerea între SRL şi PFA să fie făcută în funcţie de profilul activității, dar și de veniturile încasate. Din punct de vedere al administratorilor, cel mai mult vor avea de suferit firmele noi, care se află la început de drum. Acolo se estimează că se vor înregistra cele mai mari taxe.

Pentru PFA-uri se reduce pragul pentru norma de venit de la 100.000 de euro la 25.000 de euro și cresc plafoanele CAS și CASS.

Pentru SRL-uri, se schimbă modul de încadrare ca microîntreprindere. Cifra de afaceri anuală trebuie să nu depășească 500.000 euro, crește cota impozitului pe dividende de la 5 la sută la 8 la sută, iar SRL-urile care nu au angajați trec de la 1% impozit pe venit, la 16% impozit pe profit.

Ce taxe vor plăti PFA-urile din 2023?

Persoanele Fizice Autorizate vor plăti impozit pe venit de 10%, calculat în funcție de sistemul de impozitare (normă de venit/sistem real), apoi vor plăti CAS (contribuția de asigurări sociale) și CASS (Contribuția de asigurări sociale de sănătate).

Începând din acest an, se aplică anumite plafoane pentru taxele datorate de freelanceri.

Una dintre principalele modificări care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023 este reducerea plafonului privind veniturile din activități independente (PFA, întreprinderi individuale (II), întreprinderi familiale (IF)) pentru cei care aplică impozitarea la normă de venit, de la 100.000 de euro la 25.000 de euro. De asemenea, noile prevederi prevăd schimbări și din punct de vedere al contribuțiilor sociale (CAS și CASS) datorate ca PFA, II, IF, sau profesii liberale. Pentru plata CAS se vor aplica două plafoane.

În funcție de veniturile realizate, începând cu anul 2023, baza de calcul la care se aplică CAS este zero (nu datorezi CAS) pentru venituri sub 12 salarii minime brute pe țară, nivelul de 12 salarii minime brute pe țară în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară, sau nivelul de 24 salarii minime brute pe țară în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară.

Contribuția de asigurări sociale (CAS) se datorează pentru veniturile nete din activități independente estimate cel puțin egale cu 12 salarii minime brute pe țară.

Începând cu 2023 se aplică trei plafoane pentru plata CASS. Baza anuală de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) va fi zero (nu vei fi obligat la plata CASS) – dacă venitul va fi sub 6 salarii minime, nivelul a 6 salarii minime brute pe țară dacă veniturile realizate se situează între 6 și 12 salarii minime brute pe țară, nivelul de 12 salarii minime brute pe țară dacă veniturile realizate se situează între 12 și 24 salarii minime brute pe țară, nivelul de 24 salarii minime brute pe țară dacă veniturile pe care le realizezi în 2023 depășesc 24 salarii minime brute pe țară.

Aceste măsuri privind plafoanele CAS și CASS se aplică din anul 2024 pentru veniturile realizate în 2023.