Contractul de vânzare-cumpărare a Castelului Wesselényi de la Jibou a fost anulat, marți, în primă instanță, de Tribunalul Sălaj. A fost cel de-al 14-lea termen de judecată din mai 2021 încoace, după ce Consiliul Județean Sălaj a contestat tranzacția și a cerut constatarea nulității actului prin care imobilul a ajuns în proprietatea firmei Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag S.A.R.L. din Ungaria.

Proprietarul castelului, Andrei Ianicicău, cu domiciliul în Șimleu Silvaniei, căruia i-a fost retrocedat Ansamblul Wesselényi, l-a vândut, la data de 20 aprilie 2021, pentru circa 800 de mii de euro, companiei de consultanţă în afaceri Micro Vision Consult SRL din Cluj Napoca. La scurt timp de la această tranzacție, castelul a fost revândut către compania maghiară Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag S.A.R.L., care este parte a societăţii Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., proprietate a statului ungar. Proprietarul a declarat la acel moment, pentru agenția maghiară de știri MTI, că administrația județeană nu a trimis la termen adresa prin care își exprima exercitarea dreptului de preemțiune și intenția de cumpărare a imobilului.

Totuși, din documentele administrației județene reiese că termenul a fost respectat.

Reprezentanții Consiliului Județean au chemat în judecată atât vânzătorul, cât și cumpărătorul final și intermediarul.

Tribunalul Sălaj a decis, marți, că actul de vânzare-cumpărare este lovit de nulitate absolută și a dispus revenirea la situația anterioară tranzacției.

“Respinge ca nefondate excepțiile invocate de către pârâtul I. A.. Admite în parte actiunea formulată de reclamanta J. Sj. în contradictoriu cu pârâții I.A. M.V.C. SRL, M.Z.E. SARL, M.P.T. SRL și în consecintă, constată nulitatea absolută a contractului de vânzare cumpărare (…) și dispune repunerea părtilor în situașia anterioară. Dispune rectificarea Cărții funciare nr.51182 Jibou în sensul radierii încheierii de întabulare nr.18566 din data de 28.04.2022 . Respinge ca nefondat petitul privind constatarea nulității absolute a contractului de vânzare cumpărare și a antecontractului de vânzare –cumpărare sub semnătură privată la data de 18.01.2021. Respinge petitul privind constatarea exprimării dreptului de preeemptiune al reclamantului cu privire la cumpărarea imobilelor înscrise în CF 51182 Jibou”, au decis judecătorii.

În plus, firma de consultanță din Cluj Napoca Micro Vision Consult SRL este obligată să returneze companiei maghiare Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag S.A.R.L. banii încasați în urma afacerii.

“Admite cererea reconventională formulată de reclamanta reconvențională M. Z. R.SARL si obligă pârâta M. V. C. SRL la plata către aceasta a sumei de 830.000 euro si a sumei de 78.448,4 euro si 72.623 lei reprezentând pretul achitat potrivit contractului de vânzare cumpărare (…) si cheltuieli privind perfectarea contractului. Respinge cererea formulată de reclamanta reconventională M. Z. R. SARL privind stabilirea unui drept de retentie asupra imobilului în favoarea acesteia până la achitarea sumei de către pârâta Micro Vision Consult SRL”, a stabilit instanța.

De asemenea, atât intermediarul vânzării, Micro Vision Consult SRL, cât și cumpărătorul, Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag S.A.R.L., sunt obligați să returneze Consiliului Județean Sălaj cheltuielile de judecată.

“Obligă pârâtele M. V. C. SRL si M. Z. R. SARL la plata către reclamantă a sumei de 44.769,49 lei cheltuieli de judecată constând în taxa de timbru. Obligă reclamanta la plata sumei de 21.800 lei cheltuieli de judecată către pârâtul I. A.. Admite în parte cererea formulată de către reclamanta reconventională M. Z. R. SARL privind plata cheltuielilor de judecată si în consecinta obligă pârâta M. V. C. SRL doar la plata sumei de 50.160 lei reprezentând contravaloarea taxei de timbru”, se arată în sentința pronunțată la Tribunalul Sălaj.

Decizia magistraților poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Castelul Wesselenyi, situat în curtea Grădinii Botanice de la Jibou, o construcție în stil baroc şi clasicist, are două etaje și o suprafaţă utilă de 2.200 mp. A fost construit între anii 1779-1796. Cei mai buni constructori, arhitecţi şi pictori din Transilvania – Franz Wrabetz, Johann Martin Stock sau Franz Neuhauser – au lucrat pentru a edifica palatul cu 50 de camere.

Înainte de naţionalizarea imobilului, ultimul proprietar al castelului a fost Teleki Artúrné Wesselényi Ilona. Descendenta sa, Janicskó Éva (născută Teleki), cu domiciliul la Şimleu Silvaniei, a luptat 17 ani în instanţă pentru redobândirea castelului. Din grădina de 10 hectare, moştenitorului i s-au restituit 1,3 hectare, restul suprafeţei fiind ocupată de Grădina Botanică.
Hotărârea definitivă cu privire la restituirea clădirii a fost pronunţată în primăvara anului 2012, doar că moştenitorul a fost nevoit să scoată ulterior castelul la vânzare pentru că nu își putea permite să îl renoveze și să îl întrețină.

Inițial, proprietarul a cerut 1,5 milioane de euro pentru castelul de la Jibou. Prețul a fost diminuat apoi la 900 de mii de euro, aceasta fiind suma de pornire afișată pe site-ul casei de licitații Artmark Historical Estate SRL., de unde a fost achiziționat, în aprilie 2021, de către firma clujeană, pentru 800 de mii de euro.