Indrumar pentru infiintarea unei ferme de capre
Persoanele despre care vorbesc vor sa isi faca o ferma de capre. Ca au auzit ele ca laptele de capra e cel mai bun din lume. Nu au bani pentru aceasta afacere, dar m-au rugat sa ma interesez cam care ar fi calea si apoi vor, in functie de mai multi factori, sa efectueze un imprumut si sa demareze. Informatiile sunt cele de mai jos. Curajul, determinarea, riscul sunt ale fiecaruia.
Scurte recomandari
Dupa cum spun cei de la Directia Sanitar Veterinara Prahova, caprele, chiar daca la noi in tara pana mai ieri nu erau foarte apreciate, se cresc pentru lapte, carne, par si piele. Asa ca acela care se apuca de aceasta afacere trebuie sa fie un cunoscator bun si un manager la fel de priceput, ca sa puna totul in valoare. Numarul ideal pentru inceput, caci mai putin nu aduce profitul scontat, trebuie sa fie de minimum 300 de capete de capre. Cea mai buna rasa de la noi, care produce destul de mult lapte si care este si rezistenta la clima si boli, este Alba de Banat. Aceasta ajunge, de regula, cu productia pe un an, cam la 500-550 de litri de lapte. In ultima vreme sunt apreciate si rasele Alpina Franceza si Saanen.
De ce laptele de capra?
Laptele de capra este superior celui de vaca sau oaie. El are o compozitie bogata in aminoacizi esentiali pentru om, saruri minerale si biostimulatori. Acest lapte este recomandat de medici in bolile pulmonare si in rahitism. Caprele nu sunt pretentioase la mancare, dar este indicat sa primeasca niste concentrate – Amestec Unic de Furaje (AUF), lucerna si multa apa. Adaposturile pentru cele 300 de animale recomandate trebuie sa aiba, conform normelor europene, peste 2.000 mp, sa fie racordate la apa si electricitate si sa fie la jumatate de kilometru de ultima locuinta a satului. Un adapost modern trebuie utilat cu aparat de muls, tanc de racire, pasteurizator in placi, vase pentru inchegat branza, ventilatoare si sa asigure fiecarei capre o suprafata de 2 mp si un volum de 7-8 mc pe cap de animal. Mai greu, cel putin la inceput, pare sa fie cu desfacerea carnii de ied, a laptelui sau, dupa dorinta, a branzei ori cascavalului de capra. Din cauza unor prejudecati, romanii nu se prea inghesuie sa cumpere preparate din lapte de capra, desi multi au invatat sa aprecieze laptele si branza de capra.
