Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, în parteneriat cu Episcopia Sălajului și Liceul Ortodox „Sf. Nicolae” Zalău, a inaugurat Proiectul Județean „Binecuvântări prin cânt, rugă și faptă” Prima activitate din cadrul acestui proiect a fost Festivalul Județean de Colinde „Colindă-ne, Doamne!”, desfășurat duminică, 11 decembrie, la Biserica Ortodoxă „Sfântul Ștefan” din Zalău.
În deschiderea evenimentului, au luat cuvântul Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău, Mihai Dobocan, consilier cultural al Episcopiei Sălajului, Vasile Bulgărean, inspector școlar general, și Călin-Radu Ciurbe, director al Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău, care au evidențiat dimensiunea socială, comunitară și spirituală a acestui proiect, au mulțumit elevilor și profesorilor pentru frumoasele colinde, urându-le totodată celor prezenți sărbători fericite alături de cei dragi.
Biserica parohiei „Sfântul Ștefan” din Zalău a devenit neîncăpătoare grație mulțimii de colindători și de credincioși. Au colindat Corul „Predania” al Liceului Ortodox „Sf. Nicolae” Zalău, dirijat de prof. Florin Lazăr; Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Zalău cu solistele Antonia Costina și Carla Lazin, îndrumate de inspector școlar prof. Mioara Gudea; Liceul cu Program Sportiv „Avram Iancu” Zalău cu un grup de colindători pregătiți de prof. Ioana Chiș și prof. Dan Moșincat; Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Zalău cu un grup de colindători îndrumați de prof. Anca Șulumete; Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău cu un grup de elevi, din clasa a IV-a, secția germană, pregătiți de învățătoarea Erika Elekeș; Școala Gimnazială „Porolissum” Zalău cu un grup de colindători îndrumați de prof. Valeria Coste; Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău cu un grup de colindători coordonați de prof. Dana Rus și prof. Paul Petrean; Colegiul Național „Silvania” Zalău cu un grup de colindători pregătiți de prof. Mihaela Gârboan; Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău cu un grup de colindători îndrumați de prof. Călin Micle; Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău cu două soliste pregătite de prof. Pușcaș Sanda și cu grupul vocal „Tradiții,” coordonat de prof. Rodica Pop-Seling și prof. Titus Câmpean.
Un farmec aparte au avut colindele și obiceiurile tradiționale prezentate de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Valcău de Jos (prof. Monica Ember) și de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Marca (prof. Lavinia Chiș și prof. Scridon Ruxandra).
La finalul activității, „gazdele” de la Biserica Ortodoxă „Sfântul Ștefan” au oferit colindătorilor cadouri, asigurate de Inspectoratul Școlar Județean Sălaj.
În cadrul Proiectului Județean „Binecuvântări prin cânt, rugă și faptă,” vor fi organizate, până în luna iunie a anului 2023, simpozioane, conferințe, festivaluri de pricesne și activități comunitare, menite să promoveze valorile autentice creștine, tradițiile și obiceiurile străbune.