- Salariile bugetarilor vor crește cu 10% de anul viitor, comparativ cu luna decembrie 2022; punctul de pensie se majorează cu 12,5%; pensionarii primesc ajutoare în două tranșe, iar orele suplimentare vor fi recompensate cu zile libere. Prevederile Ordonanței se vor aplica din 2023.
Ministerul Finanțelor a publicat, marți seara, „Ordonanța trenuleț”, actul normativ care stabilește principalele măsuri fiscale care intră în vigoare la 1 ianuarie 2023. Chiar dacă salariile demnitarilor vor rămâne la fel în anul 2023, salariile celorlalte categorii de personal plătit din fonduri publice se majorează, de la 1 ianuarie, cu 10 la sută față de nivelul salarial din această lună. În schimb, potrivit actului normativ, cuantumul sporurilor, al indemnizațiilor, compensațiilor etc. rămâne identic cu cel din 2022.
”Prin derogare de la prevederile alin. (2) al art. 12 din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/ indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăși valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare cu 2.500 lei. (…) Cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, cu excepția soldei de grad și a salariilor de grad se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi
desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, se arată în actul normativ.
Munca suplimentară, compensată cu timp liber
Proiectul propune continuarea aplicării unora dintre măsurile care vizează limitarea cheltuielilor aprobate în anii anteriori, pentru sistemul bugetar. Dacă sporurile și celelalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut lunar se mențin în anul 2023 la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022, orele prestate suplimentar vor fi compensate cu timp liber.
”Munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa numai cu timp liber corespunzător”, se mai arată în Ordonanță.
Și cuantumul indemnizației de hrană rămâne la nivelul stabilit pentru anul 2022, iar pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională care desfășoară activitate în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislația în vigoare în luna iunie 2017, asigurându-se astfel o continuare a măsurilor adoptate în acest sens începând cu anul 2014. Aceste drepturi urmează a se acorda în limita de 3% din suma soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, la nivel de ordonator principal de credite. În cazul polițiștilor de penitenciare, limita de 3% se stabileşte la nivelul bugetului centralizat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
În anul 2023 se pot acorda premii pentru sportivii și colectivele tehnice care au obținut performanțe deosebite la acțiunile sportive internaționale și naționale oficiale, pentru elevii, studenții, cercetătorii și profesorii care au obținut distincții la olimpiadele internaționale și concursurile internaționale și naționale pe discipline de învățământ și pentru profesorii care i-au pregătit pe aceștia, cu încadrarea în alocarea bugetară.
Salariu minim de 4.000 de lei în construcții
Pentru sectorul construcțiilor – care beneficiază de facilități în privința salariilor, adică nu plătesc impozit pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II de pensii – se păstrează toate facilitățile, iar salariul minim crește cu 1000 de lei.
În acest moment, în construcții, salariul minim este de 3.000 de lei, dar de la 1 ianuarie va urca la 4.000 de lei.
“În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 4.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună”, conform documentului.
Reamintim că facilitățile se aplică până la 10.000 de lei.
Ajutor financiar pentru pensionarii cu venituri sub 3 mii de lei
Ordonanța ”trenuleț” prevede o creștere a punctului de pensie de la 1.586 la 1.785 lei, adică cu 12,5%. Pensionarii cu venituri mai mici de 3.000 de lei vor beneficia de ajutoare, în două tranșe, cuantumul ajutoarelor fiind diferit în funcție de venitul fiecăruia.
Ajutor de 1.000 de lei vor primi pesnionarii cu pensii de până la 1.500 lei, inclusiv; ajutor de 800 de lei este prevăzut pentru pensionarii cu nivelul veniturilor lunare între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv; ajutor de 600 de lei – dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.
Ajutorul financiar se plătește în două tranșe, în lunile ianuarie 2023 respectiv, octombrie 2023, astfel: în cuantum de 500 lei – dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv; în cuantum de 400 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv; în cuantum de 300 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv. În cazul pensionarilor care beneficiază de pensie de urmaş, ajutorul financiar se acordă fiecărui urmaş în parte.
Cel care a muncit și a cotizat la fondul de pensii 45 de ani a ajuns la o pensie de 3000 lei dar, e o problemă. Psd îl consideră bogat, e chiabur, de la el se ia .
unde se pot adresa pensionari pentru a primi ajutorul, sau vor stii cei de la casa de pensii ?
Stiti bancul cu Ivan care a primit o masina? De fapt nu se da,ci se ia si nu a fost masina ci bicicleta.
Asa este gandit ajutorul incat sa fie exclusi cat mai multi. Ai bani de inmormantare sau ti-ai strans ceva bani pentru ati reface dantura,gata ti se taie drepturile chiar daca pensia e mica. Apoi trebuie musai batjocuriti cei care intr-un final il primesc prin drumuri la posta unde sa stai afara in frig la coada pana iti vine randul,ca daca nu-l umilesti pe bietul pensionar nu te poti numi om politic. Sa nu mai vorbim de batjocura cu asazisa majorare a pensiei. Stiti bancul din perioada comunista,cand nea Ion compara majorarea salariului cu un avion,cu cat e mai sus cu atat e mai mic.