Proiectul ReMemoria de la Porolissum „a reusit sa puna mana” pe 3.700 de lei
Situl arheologic Porolissum este gazda unei importante manifestari culturale care a ajuns la a doua editie in acest an – proiectul ReMemoria – Arheologia prezentei intre marturie si marturisire. Intre 5 si 11 septembrie, artisti din tara si din strainatate se reunesc la Porolissum intr-o tabara de creatie prin care ansamblul arheologic este introdus si in comunitatea artistica europeana, nu doar in cea arheologica.
Desi proiectul are toate valentele unui proiect separat si demn de sustinut din punct de vedere financiar de catre autoritatile locale, pentru a obtine finantare acesta a fost introdus in programul Festivalului MuzaFest, care se desfasoara in cea de-a doua parte a lunii septembrie. Potrivit lui Szabo Attila, co-organizatorul evenimentului, ReMemoria a fost organizat cu costuri minime, practic fiind asigurat transportul si cazarea artistilor participanti, precum si materialele necesare pentru realizarea lucrarilor pe perioada taberei. Astfel, sapte zile de creatie artistica la superlativ echivaleaza cu 3.700 de lei – cam la atat este evaluata promovarea sitului arheologic Porolissum in lumea artistica europeana de catre cei care au in responsabilitate cultura salajeana.
Arta la superlativul… istoriei
„Artistii implicati in proiect parcurg traseul dintre arta conceptuala de natura instalationista, precum lucrarile artistului de origine austriaca Herbert Christian Stöger, la ambientarile land-artului si recontextualizarii acestuia „in situ”, prin lucrarile Marianei Gheorghiu. Istoricul subiectiv al sit-ului arheologic Porolissum isi gaseste ecou in benzile desenate cu si fara cuvinte ale lui Adrian Barbu, in desenele Madalinei Surducan, a Teodorei Grapa si Larisei Craciunas. Fotografia clasica si cea experimentala, montajul digital de tip suprarealist isi gaseste semnele vizuale si ecourile in lucrarile maestrului Dorel Gaina, intensitatea cromatica si fotografia regizata o regasim in imaginile Crinei Prida, atitudinea ludica si reinventarea realului prin arhivare documentara in lucrarilei Mirei Marincas, doar pentru a ajunge la materia in sine, a pamantului, nisipului, textura zidurilor vazute prin ochii Georgianei Brandt, adepta si infaptuitoarea picturilor matieriste”, arata artista Mira Marincas in prezentarea taberei de la Porolissum. Pe langa demersurile artistice propriu-zise, ReMemoria continua dezbaterea confluentei arta – istorie in cadrul conferintei sustinuta de conferentiar dr. Ioan Augustin Pop de la Facultatea de Arte Vizuale si Design, Universitatea de Vest Timisoara.
Visurile se realizeaza cu bani
Organizatorii taberei de creatie de la Porolissum spera ca eforturile lor se vor concretiza si altfel decat sub forma unei expozitii la final de proiect. Pentru viitorul apropiat se are in vedere realizarea unui catalog virtual si chiar un album artistic cu lucrarile de la Porolissum. Dar, si acestea necesita bani, multi bani…
Arta se face cu maruntis
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...