Casa de Cultură a Sindicatelor Zalău şi Cenaclul literar „Silvania” organizează concursul de creaţie literară ”Iuliu Suciu” pentru elevii din licee, în domeniul poeziei şi al prozei scurte.
Concursul, ajuns la cea de-a XXVI-a ediție, îşi propune să încurajeze tinerii creatori de literatură din liceele judeţului Sălaj.
Concursul se organizează pe două secţiuni: poezie și proză scurtă.
La concurs pot participa elevi din liceele judeţului Sălaj, indiferent dacă fac parte dintr-un cenaclu literar sau dacă au fost publicaţi în reviste de profil.
Lucrările pentru concurs, poezii (minimum 5), proză (minimum 2), dactilografiate, vor fi trimise pe adresa: Casa de Cultură a Sindicatelor Zalău, str. 9 Mai, nr. 2, judeţul Sălaj, cu menţiunea „pentru concursul de creaţie literară <Iuliu Suciu>”, pâna la data de 22 noiembrie.
Fiecare lucrare va fi trimisă în plic închis, în interiorul căruia se va anexa o fişă de concurs cu numele şi prenumele elevului, vârsta, şcoala, clasa, numărul de telefon şi adresa de e-mail.
Juriul va fi alcătuit din membrii Cenaclului literar „Silvania” şi personalităţi ale vieţii literare sălăjene.
Câștigătorul marelui premiu, Premiul ”Iuliu Suciu”, va fi recompensat cu 500 lei.
Atât la secțiunea de poezie, cât și la cea de proză, premiul I va avea o valoare de 250 lei, premiul II -150 lei, premiul III -100 lei, mențiune -75 lei.
Conducerile liceelor şi profesorii de limba şi literatura română sunt rugați să popularizeze această acțiune în rândul elevilor.
Profesorul Iuliu Suciu s-a stins din viață în 2012, cu puțin înainte de a împlini 74 de ani. Născut în 1938, în judeţul Cluj, a ajuns în Sălaj după ce a fost repartizat ca profesor suplinitor în localităţile Stârciu şi Horoatu. Ulterior, a fost numit profesor la Şcoala medie din Jibou, apoi inspector de limba română la Inspectoratul Şcolar Judeţean.
A fost membru fondator al Cenaclului Literar “Silvania”, grupare culturală pe care a condus-o o lungă perioadă de timp.
Iuliu Suciu a fost, de asemenea, primul primar al municipiului Zalău, imediat după Revoluţie, funcție pe care a deținut-o timp de şase luni, până la organizarea primelor alegeri democratice.