Numărul de investitori atrași în județul vecin transformă Bihorul și municipiul Oradea într-un nou pol de dezvoltare economică. Potrivit unei analize realizate de zf.ro, judeţul Bihor are cea mai mare creştere a cifrei de afaceri dintre primele zece cele mai puternice judeţe din businessul românesc.

De la începutul anului, administrația bihoreană a atras 125 milioane de euro de la Stihl, 650 milioane de euro de la Nokian şi urmează o a treia mare investiţie, de 50 milioane de euro, în Parcul Industrial din Oradea.

În 2021, cifra de afaceri totală a celor 29.000 de firme înregistrate în judeţul Bihor a ajuns la 46,1 miliarde lei (9,4 mld. euro), cu 21% mai mare faţă de 2019. Acesta este cel mai puternic avans raportat de un judeţ dintre cele aflate în top zece (Bucureşti, Ilfov, Cluj, Timiş, Argeş, Prahova, Constanţa, Braşov, Bihor şi Sibiu).

Proximitatea faţă de vest, conexiunea pe autostradă alături de nodurile intermodale dintre rutier, feroviar şi aerian alături de disponibilitatea terenurilor şi deschiderea autorităţilor locale susţinute de la Bucureşti au făcut din Oradea în 2022 cel mai fierbinte punct de pe harta investiţiilor atrase de România, arată analiza zf.ro.

„Încheiem anul 2022 cu investiţii de peste 800 milioane de euro în Oradea. Din 2008 şi până în prezent mai avem investiţii de 600 milioane de euro în parcurile industriale la care se adaugă cele anunţate anul acesta – în total peste 1,4 miliarde euro. Astfel de investiţii nu se pot face într-un oraş, indiferent de facilităţile oferite, dacă nu ar exista colaborare guvernamen­tală“, a explicat Florin Birta, primarul muni­ci­piului Oradea, în cadrul emisiunii ZF “Investiţi în România!”.

Potrivit edilului, anul 2022 a fost unul foarte bun pentru investiţiile în Oradea, motiv pentru care administrația locală s-a axat pe extinderea parcurilor industriale. Mai exact, primăria a achiziţionat 35 de hectare de teren, pe care să îl poată pune la dispoziția investitorilor.

Politica de investiţii a municipiului Oradea a început în 2008, odată cu deschiderea primului parc industrial pe o suprafaţă de 80 de hectare. În prezent, Oradea are patru parcuri industriale, cu o suprafață de circa 250 de hectare. Acestea au creat peste 10.000 de locuri de muncă în municipiu.

Poziționarea geografică este, de asemenea, avantajoasă.

“Ungaria a venit cu autostradă până la graniţă şi România a construit 5 km de autostradă şi suntem la 10 minute de autostradă. Acum implementăm un proiect prin care centura municipiului va fi legată direct de autostradă printr-o şosea cu patru benzi şi de pe centură ajungi imediat în reţeaua de autostrăzi a Europei. În parteneriat cu Consilul Judeţean se construieşte în Oradea un terminal cargo pe aeroportul din Oradea care a contat mult şi în negocierile cu Nokian. Suntem în procedura de licitaţie a unui terminal intermodal în Oradea aproape de autostrada A3”, a spus primarul, citat de aceeași sursă.

sursa foto: oradea.ro