Centrul Județean de Screening și Tratament Conservativ al Scoliozei funcționează în cadrul Centrului de Fizioterapie Aquarel Zalău.

Principalele obiective urmărite în activitatea desfășurată sunt:

– informarea și educarea părinților despre ce este SCOLIOZA și consecințele pe termen lung

– instituirea unui program de screening județean pentru categoriile de  vâstă interesate (9 – 14 ani)

– identificarea cazurilor care necesită tratament conservativ și informarea lor despre opțiunile de tratament posibile

– identificarea cazurilor care necesită tratament chirurgical și informarea lor despre opțiunile de tratament posibile

– efectuarea unui tratament de recuperare medicală personalizat pentru fiecare caz în parte, cu personal specializat în terapii recunoscute pe plan internațional pentru eficiența dovedită

– monitorizare pe termen lung și readaptarea terapiei în funcție de evoluție

– reducerea impactului psihologic și a consecintelor negative  pe care scolioza le poate avea asupra adolescenților 

– îmbunătățirea aspectului fizic, a stării de sănătate și a imaginii de sine.

– asigurarea suportului necesar pentru gestionarea impactului afecțiunii asupra pacientului și familiei

În vederea realizării acestor obiective, activitatea desfășurată se sprijină pe următoarele aspecte: 

– o bază materială completă, dotată cu materiale de ultimă generație, situată într-o locație nouă 

– specialiști de top în diagnosticarea și tratamentul scoliozei:

1. Dr. Ioana Rotaru

  • Medic specialist pediatrie
  • Specialist fiziokinetoterapie
  • Masterat internațional (ISICO Italia) în tratamentul conservativ al scoliozelor
  • Terapeut Schroth ( Terapia 3D a tulburărilor de statică vertebrală)
  • Terapeut Vojta (Evaluarea neurologică a nou-născutului și sugarului după dr. V. Vojta și terapie specifică după principiile Vojta)
  • Terapeut MAES (Evaluarea și terapia copiilor cu paralizie cerebrală)
  • Auditor clinic
  • 2. Kinetoterapeut Bogdan Vereș
  • Kinetoterapeut
  • Terapeut Schroth, Terapeut Vojta (în formare)
  • Preparator sportiv/fizic
  • Doctorand și cadru didactic asociat al UBB Cluj-Napoca
  • Cu o vastă experiență acumulată, a lucrat până acum cu oameni din întreaga țară, oferindu-le o nouă șansă la o viață cât mai echilibrată și chiar independentă, fără durere, fără disconfort, cu o perspectivă interesantă și deschisă. Are un interes crescut în ceea ce înseamnă scolioză și recuperarea în aceste cazuri.

-acces usor la serviciile noastre prin:

  • poziționare: în centrul municipiului Zalău, Str Parcului nr 3, vis-a vis cu parcarea Pirimariei
  • promptitudine: informații direct la recepție, telefonic la nr. 0790000892 , pe pagina de Facebook Aquarel sau pe site-ul aquarel. ro
  • disponibilitate : program de luni pana vineri de la 08.00 la 20.00

– asociere cu alte servicii benefice în această situație: acces la bazin de înot și, în curând, sala de gym și fitness.

Cu convingerea că putem să ne aducem o contribuție pozitivă la depistarea și instituirea unui tratament precoce pentru această afecțiune, vă așteptăm cu drag să vă convingeți și dumneavoastră!

SCOLIOZA- Ce trebuie să știm despre această afecțiune

Tot mai frecvent, medicul pediatru, medicul de familie, precum şi ortopedul sunt puşi în situaţia de a examina un copil cu deformare severă a coloanei vertebrale, care necesită corecţia chirurgicală. Una dintre explicaţii ar fi că scoliozele nu sunt diagnosticate şi tratate corect.

Cazurile ușoare sunt dificil de observat iar prezentarea la medic se face cel mai frecvent atunci când apar deformării importante cu impact estetic.

În 2015, cele mai prestigioase organizații medicale americane care se ocupă de scolioze -The Scoliosis Research Society (SRS), American Academy of Orthopedic Surgeons (AAOS), Pediatric Orthopedic Society of North America (POSNA) și American Academy of Pediatrics (AAP) – au publicat o declarație de poziție prin care propun ca screningul scoliozelor să facă parte din serviciile medicale preventive pentru fetele între 10-12 ani și băieții între 13-14 ani. Ei menționează că acest screening trebuie condus de personal calificat, instruit, capabil să identifice cazurile cu risc și să le refere la specialiști în vederea unui diagnostic corect. Aceiași declarație de poziție menționează că există suficiente date în literatură care demonstrează că tratamentul conservativ al scoliozelor – corsetarea și exercițiile specifice pentru scolioză – pot reduce progresia curburii scoliotice astefel încât tratamentul chirugical să nu mai fie necesar. Screeningul scoliozelor este de asemenea important și datorită faptului că până în momentul de față nu se cunosc metode eficiente de prevenire a scoliozelor la copil. Prin detecția precoce și observarea în timp pentru detecția progresiei curburii, poate fi asigurat un tratament corespunzător, atunci când acesta este indicat.

Un element important al screeningului este diferențierea posturii ( atitudinii) scoliotice de scoliozele structurale. Nu orice asimetrie a corpului este scolioză și nu orice scolioză trebuie tratată imediat. Deviațiile funcționale sau viciile de postură sunt deviații care nu se însoțesc de modificări de structură a corpilor vertebrali , fiind perturbat doar aliniamentul coloanei vertebrale. De cele mai multe ori viciile posturale sunt provocate de insuficiența musculaturii spatelui, însoțită de o hiperlaxitate ligamentară și un control postural insuficient. Coloana vertebrală își păstrează mobilitatea normală, astfel că deviațiile coloanei se pot corecta activ.

Deviațiile structurale sunt curburi rigide, însoțite de modificări de structură a corpilor vertebrali. Cea mai frecventă deviație structurală a coloanei vertebrale apărute la un copil până atunci perfect sănătos, este Scolioza Idiopatică Juvenilă. ( SIJ).

SIJ este o deviaţie complexă, tridimensională a coloanei vertebrale, cu evoluţie progresivă, caracterizată prin una sau mai multe curburi laterale , însoţite de rotaţia vertebrelor şi cu răsunet asupra morfologiei trunchiului, cauzând formarea gibozităţii costale. În pofida multiplelor cercetări efectuate, se cunoaște foarte puțin despre etiologia scoliozelor idiopatice. Factorul ereditar este astăzi general acceptat, iar SIJ este considerată ca fiind rezultatul unei tulburări multifactoriale.

Evoluția naturală a scoliozelor structurale este spre agravare pe toată perioada de creștere și chiar și la vârsta adultă. Agravarea curburii scoliotice este legată de potențialul de creștere al copilului și de particularitățile curburii scoliotice. Cu cât vârsta de apariție este mai precoce, cu atât prognosticul este mai grav. Incidența agravării crește odată cu gravitatea curburii.

Scoliozele descoperite precoce, cu un unghi Cobb mai mic de 45-50 de grade, beneficiază de tratament nechirurgical, conservativ . În cazul în care pacientul și familia sunt compliante la tratament, atunci cele mai multe dintre aceste cazuri evoluează favorabil cu stoparea progresiei și uneori chiar cu diminuarea curburii scoliotice.

Chiar dacă diagnosticul de certitudine și parametrii de clasificare a scoliozei se realizează prin radiografia de coloană, aprecierea aspectului trunchiului, a simetriei sale, la pacientul cu tulburare de statică vertebrală, este o etapă importantă a diagnosticului . Acest lucru se realizează prin evaluarea clinică a copilului ( inspecția vizuală), evaluarea unghiului de rotație a trunchiului cu scoliometrul și dacă este posibil cu aparatură non-iradiantă specifică screeningului scoliozei. Un astfel de dispozitiv este și DIERS formetric III 4D, aflat în dotarea bazei de fizioterapie a Centrului Aquarel.

DIERS formetric III 4D este un dispozitiv medical, certificat, non-iradiant, non-contact, care realizează înregistrarea video și fotografică a suprafeței posterioare a toracelui realizând cu mare acuratețe, prin procesul de rastereografie, un model tridimensional al suprafeței spatelui și implicit al coloanei vertebrale. Sunt apreciate astfel, indirect, aspecte anatomice importante, cum ar fi curburile coloanei vertebrale, rotația vertebrală, oblicitatea pelvisului și alți parametrii utili în monitorizarea unei persoane cu tulburări de statică vertebrală. Acest dispozitiv permite :

– un screening corect, cu orientarea spre radiografie doar a cazurilor cu reală suspiciune de scolioză

– urmărirea evoluției fiecărui caz la 3-6 luni , cu o orientare corectă spre terapia adecvată

– urmărirea evoluției sub tratament a cazurilor confirmate.

– urmărirea efectului asupra posturii a unor dispozitive ortotice – cum ar fi de exemplu ghetele ortopedice.

Examinarea în sine, este de scurtă durată, nedepășind 15 minte și permite înregistrarea a 85 de parametrii care sunt ulterior analizați automat printr-un program computerizat, pornind de la valori standard , rezultatele fiind furnizate sub forma unor fișe interpretate ulterior de medic.

În funcție de rezultatul evaluării clinice, poate fi indicată efectuarea unei radiografii, care va stabili parcursul terapeutic ulterior.

Tratamentul SIJ este conservativ – pentru scoliozele până la 50 °sau chirurgical ( instrumentație și fuziune vertebrală), pentru scoliozele peste 50 °.

Tratamentul conservativ al SIJ este individualizat, strict supravegheat , trebuind să țină cont atât de particularitățile fiecărui caz în parte cât și de mediul familial și de posibilitățile de urmărire a evoluției.

Terapia SIJ este o terapie de lungă durată, de obicei până la terminarea creșterii și maturizarea osoasă și constă în : monitorizare riguroasă a evoluției (control la 3-6 luni) ; educație specifică(corecție posturală,cu menținerea poziției corijate în activitățile cotidiene); kinetoterapie ( exerciții specifice pentru scolioză -ESS- prin metode cu eficiență dovedită științific : Schroth; BSPTS; Lyon; SEAS; Side-Shift; FITS; DoboMed;), corset individualizat de tip Cheneau.

Dr. Ioana Rotaru

*Centrul de Fizioterapie Aquarel Zalău este localizat în centrul orașului, pe strada Parcului nr. 3, lângă parcarea de la Primărie, fiind ușor accesibil pentru toți cei interesați.

Programul de funcționare este de luni până vineri, între orele 08.00-20.00.

Pentru programări sau informații puteți suna la Recepție recuperare medicală, la numărul de telefon 0790.002.892, puteți trimite un e-mail la adresa de email recuperare@aquarel.ro sau să accesați site-ul aquarel.ro.