Un proiect legislativ depus la Senat de parlamentari PNL și UDMR ar permite, în cazul în care va deveni lege, tinerilor minori cu vârsta între 16 și 18 ani să călătorească în afara țării fără însoțitor.

Conform inițiativei legislative, aceștia vor putea ieși din țară în baza unei declarații notariale care va cuprinde acordul părinților sau al reprezentanților legali.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, precum şi pentru modificarea articolului 23 din Legea nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în 24 octombrie.

„Organele poliției de frontieră permit ieșirea din România a cetățenilor români minori care au împlinit vârsta de 16 ani titulari ai unui document de călătorie individual sau, după caz, ai unei cărți de identitate și neînsoțiți de o persoană fizică majoră, dacă prezintă o declarație notarială a ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămasă definitivă și irevocabilă, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinație, la perioada în care urmează să se desfășoare călătoria, precum și la scopul călătoriei”, prevede proiectul legislativ.

În prezent, cetățenii minori români pot călători în străinătate numai însoțiți de un adult, cu acordul părinților sau a reprezentanților legali.

„Este evident un flux de adolescenți minori care traversează frontierele statului cu scopul de a studia în străinătate sau de a se reuni cu familia și aceștia au nevoie de un regim mai relaxat de circulație în acord cu nevoile lor. De asemenea, sunt minori peste 16 ani care, în cazul părinților divorțați, au unul dintre părinți stabilit în străinătate și, pentru menținerea relațiilor personale, efectuează călătoria în străinătate”, explică inițiatorii proiectului în expunerea de motive.

Parcursul procedurii parlamentare presupune dezbaterea și adoptarea inițiativei în ambele camere ale Parlamentului, iar în cazul adoptării în forul legislativ, va fi trimis spre promulgare Președintelui României. Abia după promulgare legea va putea fi aplicată.