Startul sistemului de garanție-returnare (SGR) pentru ambalajele de băuturi din sticlă, plastic sau metal a fost amânat cu un an. Sistemul trebuia să intre în vigoare din această lună, însă Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, o modificare a ordonanței inițiale care stabilea termenul de intrare în funcțiune a acestui sistem.
Potrivit Hotărârii Guvernului, data de 30 noiembrie 2023 devine data începând cu care SGR devine obligatoriu pentru toți producătorii de produse ambalate în ambalaje SGR. Astfel, aceștia pot să-și îndeplinească obiectivele de returnare conform prevederilor legale, prin intermediul administratorului SGR. Administratorul unic la nivel național a rămas același, respectiv ReturRO, o asociație din care fac parte reprezentanții producătorilor, ai comercianților și ai statului.
Vestea a fost dată și de această dată de ministrul Mediului, apelor și pădurilor, Tanczos Barna, care este de părere că măsura ne va scăpa de ambalajele aruncate pe drumuri, șanțuri, munți, văi și ape, și că va educa oamenii să recicleze ambalajele. Doar că, peste un an…
„Prin actul normativ aprobat astăzi operaționalizarea SGR intră în linie dreaptă. Începând de acum, administratorul RetuRo are la dispoziție puțin peste 12 luni pentru a pune în funcțiune sistemul, la nivel național. Având în vedere complexitatea sa, SGR poate fi considerat unul dintre cele mai mari proiecte logistice realizate în România și va avea o contribuție esențială în atingerea țintelor ambițioase de colectare și reciclare pe care țara noastră și le-a asumat. După punerea în funcțiune, vom avea al doilea cel mai mare astfel de sistem din Europa, după cel din Germania. Dar, chiar dacă vorbim despre un proces de implementare foarte complex, o provocare reală pentru toți factorii implicați, un lucru este cert: România are nevoie de un SGR 100% operațional în cel mai scurt timp posibil, astfel încât să scăpăm odată pentru totdeauna de tonele de deșeuri aruncate la întâmplare, pe drumuri, în șanțuri, pe câmpuri, în lacuri sau râuri”, a declarat Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor.
Actul normativ de săptămâna trecută aduce o serie de alte modificări și completări asupra prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1074/2021 în ceea ce privește activitatea administratorului SGR, precum și asupra obligațiilor producătorilor și comercianților.
Amintim că, în data de 24 august 2022, a fost aprobat proiectul de Hotărâre privind desemnarea administratorului sistemului de garanție-returnare (SGR) pentru ambalaje. Astfel, S.C. RetuRo Sistem Garanție Returnare S.A., persoană juridică română, unică la nivel naţional, a fost desemnată exclusiv pentru a implementa, gestiona, opera şi a asigura finanţarea sistemului de garanţie-returnare.
S.C. RetuRo Sistem Garanție Returnare S.A. este o entitate în care se regăsesc reprezentanții producătorilor, ai comercianților, dar și statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecția mediului, cu un procent de 20 la sută din acțiuni.
Care va fi procedura efectivă
Potrivit legislației adoptate, sistemul de garanție-returnare pentru ambalaje ar trebui să fie funcțional și obligatoriu pentru producători și comercianți.
Sistemul se va aplica atât produselor fabricate în România, cât și celor importate sau achiziționate intracomunitar.
Practic, la cumpărarea băuturilor ambalate, consumatorii vor trebui să plătească în plus o garanție de 50 de bani pentru fiecare produs. Sistemul se va aplica pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0, 1 şi 3 litri.
După golire, recipientul trebuie dus într-unul din punctele de returnare organizate în orice magazin din țară, inclusiv în supermarket-uri. Garanția plătită inițial va putea fi recuperată fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.
Scopul sistemului este de a introduce ambalaje într-o economie circulară pentru atingerea țintelor naționale de colectare și reciclare stabilite la nivel european. Uniunea Europeană dorește ca până în 2025 să se colecteze 77 la sută din pet-urile puse pe piață, iar până în 2029, 90 la sută.