Președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a participat miercuri, 19 octombrie, la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, la semnarea contractului de finanțare privind restaurarea Castelului Beldy, în cadrul unui eveniment ce a marcat demararea investițiilor în realizarea rutelor turistice și culturale incluse în programul “România Atractivă” și finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

“Odată cu semnarea acestui contract de finanțare, reușim să atragem în Sălaj o sumă importantă care ne va permite să reabilităm o clădire istorică valoroasă și să o transformăm într-una dintre cele mai populare atracții turistice din zonă. Am convingerea că prin punerea în valoare a Castelului Beldy și includerea sa în Ruta celor mai reprezentative castele din România, precum și prin derularea altor proiecte de promovare a turismului local, vom reuși să creștem vizibilitatea și atractivitatea Țării Silvaniei ca destinație turistică”, a afirmat Dinu Iancu-Sălăjanu.

Proiectul de restaurare a Castelului Beldy are o valoare totală de 34,685 milioane de lei, din care valoarea maximă eligibilă este de 21,914 milioane de lei.

Consiliul Județean Sălaj a cumpărat castelul, în anul 2009, de la urmașii familiei Beldy şi intenţionează acum să îl redea circuitului turistic prin transformarea lui într-un Centru de evenimente. Acest fapt presupune o serie de intervenții de restaurare și consolidare, pentru protecția şi conservarea monumentului istoric.

Castelul a fost construit într-un loc pitoresc, pe vastul domeniul al familiei Wesselenyi din jurul Jiboului, denumit în hărțile de epocă drept „Luncă”, din banii familiei Beldy, în stil neorenascentist, cu o compartimentare care ne amintește de conacele nobiliare din epoca modernă.

Constucția a fost ridicată în anul 1903, pentru băiatul familiei Beldy, groful Béldy Kálmán, fiind cadou de nuntă pentru acesta când s-a căsătorit cu Pálma, fata grofului Wesselényi Béla, pe terenul dăruit tinerilor de acesta din urmă.

Castelul are aproximativ 1.100 metri pătrați, hipodrom, teren de tenis, precum și un parc impresionant. Proprietarii au locuit aici până la naționalizarea din 1948. Ulterior, castelul a fost transformat în spital, apoi în azil de bătrâni, după care a avut destinația de centru de neuropsihiatrie.

Chiar dacă mare parte a mobilierului a dispărut, clădirea a fost păstrată într-o stare bună. În ianuarie 2009, moștenitorii au reintrat în posesia castelului si a terenului de cinci hectare care îl înconjoară, acesta fiindu-i retrocedat lui Vasile Beldy. Pentru a asigura funcționarea în continuare a centrului de neuropsihiatrie, DGASPC a plătit o perioadă chirie proprietarilor. Deoarece, la acea vreme, chiria lunară depășea 18 mii de lei pe lună, Consiliul Județean a decis că e mai rentabil să achiziționeze imobilul. În același an, administrația județeană a plătit 915.154 lei și a devenit proprietar al Castelului Beldy.