Executivul a aprobat, în ședința de săptămâna trecută, o hotărâre care prevede alocarea unor sume mai mari de bani pentru seviciile sociale destinate copiilor din centrele de plasament, victimelor violenței domestice, persoanelor cu dizabilități și vârstnicilor din cămine.
Astfel, pentru copiii din casele de tip familial sumele cresc de la 42.000 lei/an, la aproape 59.300 lei/an.
Pentru persoanele adulte cu handicap care se află într-un centru de îngrijire, sumele anuale cresc de la 66.853 lei până la 80.332 lei pe an.
Suma pentru un vârstnic, persoană dependentă cazată într-un centru, crește de la aproape 50.500 lei/an, la 84.500 lei/an.
În ceea ce privește serviciile sociale destinate prevenirii şi combaterii violenței în familie, pentru o victimă cazată într-un centru de primire de urgență suma acordată ajunge de la 26.700 lei/an, la 37.900 lei/an. Pentru o victimă cazată într-o locuință protejată, suma alocată crește de la 34.100 lei/an, la 48.300 lei/an.
În cazul copiilor aflați în plasament în servicii de tip rezidențial, suma lunară crește cu 128 lei pentru un copil.
“Aliniem astfel, la realitățile zilei, standardele de cost utilizate în serviciile sociale. Din păcate, creșterile de prețuri din ultimii doi ani și, mai ales din ultimele luni, nu s-au regăsit până acum în ajustări corespunzătoare ale sumelor pe care statul român le acordă pentru copii aflați în sistemul de protecție specială. Iar acești bani reprezintă singura sursă de acoperire a nevoilor de bază pentru acești copii, care au dreptul la un trai decent”, spune ministrul Familiei, Gabriela Firea.
Pe de altă parte, Ordinul comun între Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale privind aprobarea procedurii de stabilire și plată a alocației lunare de plasament, a indemnizației de sprijin și a indemnizației pentru tineri.
Potrivit documentului, tinerii care au împlinit 18 ani, dar merg la școală sau muncesc, vor primi, lunar, o indemnizație de 2.522 de lei, pe toată durata continuării studiilor, până la vârsta de 26 de ani. Persoanele care au în plasament copii vor primi lunar 420 de lei pentru fiecare copil în parte, în plus față de alocația de plasament. Indemnizația se acordă, până la aceeași vârstă, și în situația în care fac dovada că au un loc de muncă.
Același ordin comun detaliază și condițiile în care se plătește, în premieră, indemnizația lunară de sprijin acordată persoanei sau familiei care are în plasament unul sau mai mulți copii. Aceasta este în valoare de 420 de lei și se acordă suplimentar alocației lunare de plasament, pentru fiecare copil în parte.
Banii se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.