Alimentele de bază ale românilor (pâine, lapte, carne, ouă) sunt produse în aproximativ 450 de fabrici de procesare a laptelui şi a cărnii, în jur de 1.900 de unităţi de fabricare a pâinii, şi circa 140 de centre de ambalare a ouălor. Calculele au fost realizate de Ziarul Financiar, pe baza datelor colectate de pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Cele mai multe fabrici de carne se află în judeţul Suceava (19), urmat de judeţele Ilfov (17) şi Prahova (16), iar cele mai multe fabrici de lapte se găsesc în Suceava (14), Mureş (12) şi Harghita (10).

Potrivit zf.ro, Satu Mare stă cel mai bine la fabricarea pâinii, cu un număr de 171 de brutării, urmat de Bucureşti (126) şi Timiş (114).

În ceea ce priveşte ambalarea ouălor, prima poziție este ocupată de judeţul Mureş, cu 15 unităţi, urmat de judeţele Maramureş (9), Olt (8) şi Braşov (8).

sursa foto: zf.ro

Sunt şi judeţe slab dezvoltate, “din lipsă de infuzie de capital, judeţe cu un PIB mai mic, ori din lipsă de viziune”, scrie Ziarul Financiar. Printre acestea, este enumerat și Sălajul. La finalul anului trecut, în județ erau înregistrate o singură fabrică de procesare a cărnii, o fabrică de procesare a laptelui, o companie care ambalează ouă și 40 de unități de fabricare a pâinii.

Județul Satu Mare are 193 de fabrici care produc alimente de bază (10 de carne, 4 de lapte, 7 de ouă și 171 de pâine), în Maramureș sunt 130 (8 de carne, 8 de lapte, 9 de ouă și 105 de pâine), în Bihor funcționează 63 (8 de carne, 3 de lapte, 7 de ouă și 45 de pâine), iar în Cluj 49 (10 de carne, 9 de lapte, 3 de ouă și 27 de pâine).