Consilierii județeni s-au întrunit, luni dimineață, în ședință de îndată, pentru a aproba depunerea spre finanțatre prin PNRR a trei proiecte de hotărâre, toate referitoare la investiții în infrastructura medicală.

Sesiunea de depunere a proiectelor s-a deschis luni, la ora 10.00, și se va închide în 23 octombrie. Fondurile se acordă pe principiul primul venit, primul servit.

Cu banii din PNRR, Consiliul Județean Sălaj vrea să modernizeze fosta Stomatologie din Zalău, din cartierul Păcii, să amenajeze un Ambulatoriu de specialitate la Cehu Silvaniei, dar și să extindă Secția de Recuperare a Spitalului Județean de Urgență Zalău.

Fosta Stomatologie din Păcii intră în reabilitare

Clădirea din cartierul Păcii a fost dată în folosință în anul 1973. După ce a fost dată în folosință, construcția nu a suferit modificări substanțiale, doar mici intervenții sau reparații curente.

Imobilul se află în domeniul privat al Județului Sălaj și este dat în administrarea Spitalului Județean de Urgență Zalău, pe o perioadă nedeterminată.
În trecut, a funcționat aici Centrul Stomatologic și Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Zalău, iar în prezent funcționează Dispensarul Bk.

Pe viitor, după finalizarea lucrărilor de eficientizare energetică propuse, se are în vedere mutarea în acest imobil a Compartimentului Dermatovenerologie și a Laboratorului de Analiză Moleculară.

Principalele lucrări propuse prin acest proiect se referă la anveloparea clădirii, înlocuirea tâmplăriei, izolarea planșeului și a soclului, reabilitarea instalației de iluminat, realizarea sistemului de ventilație și climatizare și instalarea de panouri solare. Toate aceste intervenții vor conduce la o reducere a consumului anual specific de energie finală pentru încălzire de 73,11%.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 1,87 milioane de lei.

Ambulatoriu de specialitate la Cehu Silvaniei

Un alt proiect depus pentru finanțare prin PNRR vizează extinderea Ambulatoriului de specialitate al
Spitalului Județean de Urgență Zalău la Cehu Silvaniei, în clădirea care a găzduit, cu ani în urmă, Spitalul de Boli Cronice.

Clădirea propusă pentru lucrări de modernizare și eficientizare energetică a fost construită în anul 1973, având destinația de spital. Regimul de înălțime actual al construcției este de subsol tehnic+ P+1E, cu o suprafață actuală desfășurată de 792 mp2.
În anul 2021, a fost dată în administrarea Spitalului Județean de Urgență Zalău, pe o perioadă nedeterminată.

Pentru imobilul din Cehu Silvaniei, se intenționează reabilitarea pereților exteriori, a tâmplăriei exterioare, a podului și a planșeului peste demisor, precum și modernizarea instalației de iluminat, prin montarea de corpuri LED și panouri fotovoltaice. În acest fel, consumul anual specific de energie finală pentur încălzire va fi diminuat cu 69,47%.

Proiectul are o valoare totală de 2,18 milioane de lei.

După reabilitarea clădirii, vor fi deschise cabinete medicale, în prima fază pentru medicină internă, dermatologie, psihiatrie și diabet, nutriție și boli metabolice.

Secția de Recuperare de la Spitalul Județean se extinde și se modernizează

Tot luni dimineață, consilierii județeni au aprobat depunerea spre finanțare prin PNRR a proiectului privind reabilitarea, modernizarea și extinderea pe verticală a Secției de Recuperare umană din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău.

Clădirea propusă spre reabilitare a fost construită în anul 1940, destinația inițială fiind de locuințe pentru cadre militare. Regimul de înălțime actual al construcției este de P+1E, cu o suprafață desfășurată de 754 mp.
La parter funcționează compartimentul de Recuperare, iar la etaj compartimentul de Reumatologie. După ce a fost preluată de către Spitalul Județean de Urgență Zalău, în anul 1965, construcția nu a suferit modificări substanțiale, doar mici intervenții sau reparații curente.
Prin investiția propusă se intenționează reabilitarea, extinderea și creșterea eficienței energetice pentru această construcție, în scopul menținerii sale în stare bună de funcționare din punct de vedere al siguranței în exploatare, al igienei și sănătății celor care utilizează acest spațiu.

Principalele obiective urmărite se referă la asigurarea circuitelor funcționale și medicale specifice; separarea accesurilor pentru cele două compartimente; dotarea clădirii cu ascensor vertical pentru transportul persoanelor și materialelor; realizarea circuitelor funcționale pentru personal și pacienți; asigurarea unor spații de depozitare, garderobe, vestiare etc.; asigurarea funcționării cabinetului medical de tip ambulatoriu; dotarea spațiilor cu mobilier și aparatură medicală; refacerea instalațiilor; extinderea clădirii pe verticală cu un nou etaj, unde va funcționa Compartimentul Reumatologie.

Conform auditului energetic, se propun anveloparea imobilului, instalarea panourilor solare termice și a panouri fotovoltaice, instalarea pompelor de căldură aer-aer, montarea recuperatoarelor de căldură, pentru a micșora necesarul de căldură. Toate acestea vor diminua consumul anual specific de energie finală pentru încălzire cu 64,03%. În plus, vor fi realizare lucrări de consolidare a imobilului.

Întregul proiect are o valoare totală de 10,7 milioane de lei, din care valoarea maximă eligibilă este de 4,15 milioane de lei.