Secția Neonatologie din cadrul Spitalul Județean de Urgență Zalău a fost dotată în aceste zile cu două incubatoare Giraffe de ultimă generație, aparaturi care asigură un microclimat neonatal optim pentru nou-născuții prematuri.

Cele două incubatoare recreează climatul intrauterin, reușind să asigure o atmosferă de confort termic umidificat optim, în funcție de vârsta gestațională, vârsta postnatală și greutatea bebelușului. Sunt dotate cu sistem de reducere a zgomotului și a luminii ambientale care ajung la nou-născut, iar pentru a da siguranța unei îngrijiri confortabile, monitorizarea se realizează printr-un sistem de alarme inteligente.

Investiția se ridică la suma de 320 de mii de lei, fonduri alocate atât din bugetul Ministerului Sănătății, cât și din cel al Consiliul Județean Sălaj, în calitate de ordonator de credite al Spitalului Județean de Urgență Zalău.

“În vederea îmbunătățirii permanente a calității, siguranței și confortului pacienților, în paralel cu investițiile în extinderea și modernizarea infrastructurii Spitalului Județean de Urgență Zalău, administrația județeană sprijină și achiziția de echipamente și aparatură medicală. Am convingerea că noile dotări ale Secției Neonatogie, alături de atenta îngrijire și de profesionalismul personalului medical vor da celor mai mici dintre pacienți o șansă în plus la viață”, precizează Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele CJ Sălaj.

Melinda Baizat, șefa Secției Neonatologie: ”felul în care ne îngrijim nou-născuții reprezintă pașaportul pentru viitor”

Importanța noilor dotări performante de la Neonatologie a fost subliniată de șefa Secției Neonatologie, Dr. Melinda Baizat. Medicul spune că începutul vieții este cel mai important moment, iar felul în care sunt îngrijiți nou-născuții încă din prima clipă este un ”pașaport” pentru viață.

Dr. Melinda Baizat, șefa Secției Neonatologie

“Începutul vieții este cel mai important moment, iar felul în care ne îngrijim de nou-născuți reprezintă pașaportul pentru viitor. Noile incubatoare aliniază secția Neonatologie a Spitalului Județean la nivelul standardelor internaționale cerute pentru o maternitate de grad II. Suntem încrezători că și această investiție se va reflecta în creșterea calității actului medical și a stării de sănătate a unei noi generații”, subliniază dr. Melinda Baizat, medic primar neonatolog, șef Secție Neonatologie.

Fiecare incubator este dotat cu lampă de examinare specială care facilitează vizualizarea corzilor vocale în procesul de intubație, precum și cu casetă de radiologie, pentru efectuarea radiografiilor fără mobilizarea pacientului. De asemenea, dispune de lampă de fototerapie cu lumină albastră, pentru tratarea eficientă a icterului – patologie frecventă și trenantă în îngrijirea prematurilor.

Salteaua antiescare, cu înclinare antireflux, este rotativă, permițând clinicianului să rotească patul la 360° pentru un acces facil la pacient. În ceea ce privește accesul mamei la nou-născut, acesta se realizează prin hublouri ergonomice, astfel fiind reduse la minimum pierderile de căldură din interior.

Versatilitatea și multiplele funcții ale aparatelor reduc semnificativ manevrele necesare asupra nou-născutului și, implicit, stresul, cunoscut fiind faptul că factorii stresanți se codează ca durere în creierul bebelușului, în special al celui prematur.

Potrivit statisticii, anul trecut, în Maternitatea SJU Zalău au venit pe lume 1.662 de copii, dintre care 154 s-au născut prematur.