Lista beneficiarilor de preț plafonat a fost extinsă

 

Marți, 27 septembrie, Senatul a extins lista beneficiarilor de preţ plafonat pentru consumul de energie realizat până la data de 31 august 2023. În 4 octombrie, OUG 119/2022 privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică va fi supusă votului final la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Potrivit amendamentelor adoptate de Senat, printre beneficiarii din mediul economic pentru care energia electrică se facturează cu maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, se numără operatorii economici din domeniul industriei alimentare, din domeniul agriculturii și pescuitului, dar și instituțiile publice.

Pe listă mai figurează întreprinderi mici și mijlocii, astfel cum sunt definite în Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, spitale publice și private, unități de învățământ publice și private, creșe, furnizori publici și privați de servicii sociale, instituții publice, altele decât cele menționate anterior.

Prețul plătit va fi maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul întreprinderilor mici și mijlocii, operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, instituțiilor publice, spitalelor, unităților de învățământ, creșelor și furnizorilor de servicii sociale.

În cazul întreprinderilor mici și mijlocii, al operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, precum și în cazul instituțiilor publice, acest preț final se aplică doar pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021. Cantitatea de energie electrică ce depășește acest prag va fi facturată cu un preț ajustabil lunar, calculat de furnizor în conformitate cu reglementările în vigoare.

Pentru a beneficia de schema de sprijin, reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii, operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, instituțiilor publice, spitalelor, unităților de învățământ, creșelor și furnizorilor de servicii sociale au obligația de a depune la furnizor o solicitare însoțită de o declarație pe proprie răspundere, semnată de reprezentantul legal.

După completare și semnare, acestea vor fi transmise la adresa clienti@electricafurnizare.ro  sau vor fi depuse la cel mai apropiat punct de prezență Electrica Furnizare.

În cazul spitalelor, unităților de învățământ, creșelor și furnizorilor de servicii sociale, acest preț final se aplică indiferent de consumul lunar.

Prețul de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru energia electrică se  aplică și pentru întreprinderile mici şi mijlocii, operatorii economici din domeniul industriei alimentare, instituțiile publice (altele decât spitalele, unitățile de învățământ, creșele și furnizorii de servicii sociale)  care nu au istoric de consum in anul 2021, procentul de 85% raportându-se la consumul realizat lunar.

Prețul de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus pentru gazele naturale se aplică și în cazul clienților noncasnici ale căror locuri de consum au fost racordate la rețea începând cu data de 1 ianuarie 2022.