Peste o săptămână, preșcolarii și elevii celor 327 de unități de învățământ sălăjene din rețeaua școlară a anului 2022-2023 vor reînsufleți sălile de clasă.

Cursurile noului an școlar debutează la 5 septembrie și va fi un an școlar atipic atât pentru elevi, cât și pentru profesori: module în loc de trimestre sau semestre cum au fost până acum, teze ioc, perioade de vacanță noi. În acest an, s-au decis o serie de premiere în învățământul românesc. Noutățile (vom vedea cât de utile se vor dovedi a fi și cât de ușoară va fi acomodarea tuturor) sunt prevăzute în noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) care a fost publicat în Monitorul Oficial la începutul lunii iulie.

De la 1 septembrie 2022, data oficială de debut a anului școlar 2022-2023, se aplică modificările aduse în ROFUIP: elevii nu vor mai putea fi exmatriculați, profesorii vor încheia câte o singură medie pe an la fiecare disciplină, iar părinții nu pot strânge bani pentru atenții destinate profesorilor.

De asemenea, începând cu acest an școlar, tezele nu mai sunt obligatorii, dar pot fi susținute dacă profesorii decid să organizeze acest tip de evaluare. Renunțarea la teze este o premieră absolută, fiind evaluări scrise trimestriale (pe vremea când anul școlar era împărțit pe trimestre) sau semestriale, iar notele ”cântăreau” la calculul mediei la materia respectivă pe fiecare trimestru/ semestru. Însă, cu noile modificări aduse structurii anului școlar (5 module de învățare în loc de 2 semestre), notele vor fi date de profesor în funcție de numărul de ore alocat săptămânal disciplinei.

Fiecare profesor va decide câte note acordă elevului pe an, în funcție de numărul de ore prevăzut în planul cadru. Regula prevăzută în ROFUIP este minimum N+3 note, unde N este numărul de ore alocat pe săptămâna disciplinei în planul-cadru. Aplicând această regulă, la fiecare materie va fi încheiată o singură medie anuală.

Fără fonduri de la părinți, spune ministrul Cîmpeanu

Din nou, s-a readus în discuție colectarea de fonduri bănești de la părinți. De această dată, din noul Regulament-cadru s-a eliminat oricare dispoziție sau trimitere care a dat posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor. Prin urmare, părinții nu vor mai putea colecta bani pentru niciun fel de cheltuială la sala de clasă, după cum se arată în comunicatul Ministerului Educației.

”Comparativ cu actualul regulament (în vigoare până la data de 31 august 2022), elementele de noutate incluse în noul act normativ constau în: Compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului școlar. Reglementarea utilizării catalogului electronic, pentru început, în unități-pilot. Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ. Modul de încheiere a situațiilor școlare: la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar. Includerea unor reglementări privind nivelul antepreșcolar (creșe). Compatibilizarea modului de organizare și funcționare a consiliilor de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar cu legislația primară. Creșterea relevanței formării continue a personalului didactic prin definirea comisiei pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, precizându-se atribuțiile specifice. Precizări privind realizarea transferurilor elevilor. Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu. Eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor. Prevederile noului ROFUIP vor intra în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2022”, este comunicatul semnat de Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Structura anului școlar 2022 – 2023 în Sălaj

Modulul 1 – cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022; 

vacanța de toamnă: din 24 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022; 

Modulul 2 – cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022; 

vacanța de iarnă: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023; 

Modulul 3 – cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 17 februarie 2023, data fiind lăsată la decizia Inspectoratului Școlar Județean; 

vacanță: o săptămână, decisă de ISJ Sălaj în perioada 20 – 26 februarie 2023; 

Modulul 4 – cursuri: de luni, 27 februarie 2023, la decizia Inspectoratului Școlar Județean, până joi, 6 aprilie 2023; 

vacanța de primăvară: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023; 

Modulul 5 – cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023; 

vacanța de vară în 2023: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

Excepțiile de la respectarea acestui calendar sunt: clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, pentru care anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 2 iunie 2023; clasa a VIII-a, pentru care anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 9 iunie 2023; clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la lit. a), pentru clasele din învățământul postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate și asistență pedagogică, și pentru clasele din învățământul profesional, pentru care anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 23 iunie 2023; clasele din învățământul postliceal, având calificări din domeniul sănătate și asistență pedagogică, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare.

Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe nu se planifică în același interval de cursuri (modul de învățare).