Scolile gimnaziale au la dispozitie patru ani pentru a cauta spatii pentru a scolariza si elevii de clasa a IX-a.
Elevii care in toamna trec in clasa a V-a vor fi primii care vor ramane la gimanziu cu un an mai mult, inclusiv in clasa a IX-a, conform Legii Educatiei Nationale. La sfarsitul clasei a IX-a vor sustine evaluarea nationala obligatorie din cinci probe, respectiv sase pentru mi-noritati. Este vorba despre patru probe scrise – la limba si literatura romana, limba materna, o proba transdisciplinara la matematica si stiinte, si una la limba de circulatie internationala. Evaluarea mai include si o proba practica de utilizare a calculatorului, precum si o proba orala transdisciplinara de evaluare a competentelor civice si sociale, ambele sustinute in timpul anului scolar. Absolventii vor primi o diploma de absolvire si foaia matricola, care vor face parte din portofoliul educational care va insoti elevul, o alta noutate introdusa prin noul act nor-mativ. La trecerea din in-vatamantul gimnazial in cel liceal si profesional, elevii vor trece printr-un proces de consiliere si orientare scolara si profesionala.
Liceele de elita vor organiza examen de admitere
Liceele in care se vor inscrie mai multi elevi pe un loc vor putea organiza examen de admitere in clasa a X-a, in functie de „pretentiile” fiecarei scoli in parte. In cazul in care numarul de candidati este mai mare decat numarul locurilor oferite de unitatea de invatamant, admiterea se face luand in calcul in proportie de 70 la suta portofoliul educational al elevului, media de absolvire a invatamantului obligatoriu, precum si media la probele de la evaluarea nationala de la sfarsitul clasei a IX-a si in proportie de 30 la suta nota obtinuta la proba de admitere stabilita de unitatea de invatamant. Invatamantul liceal va dura trei ani.
Vacantele mari si dese, cheia marilor „succesuri”
Structura anului scolar 2011-2012 a fost modificata de ministrul Daniel Funeriu inainte de finalul anului scolar pre-cedent. Anul scolar 2011-2012 va avea tot doua semestre. Primul semestru va incepe pe data de 12 septembrie si se va incheia pe 23 decembrie 2011. In acest interval va fi o vacanta pentru prescolari si clasele I-IV, in intervalul 22 – 30 octombrie. Vacanta de iarna va fi mai lunga cu o saptamana decat in anii precedenti. Semestrul al doilea va debuta pe 16 ianuarie 2012. Vacanta de primavara va incepe pe 7 aprilie si va dura pana in 22 aprilie. Semestrul al doilea se va incheia pe 22 iunie 2012. Vacanta de vara este programata in intervalul 23 iunie-9 septembrie 2012.
Clasele a V-a vor face scoala ca-n Occident
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...