Din 2002 si pana acum au disparut peste un milion de hectare de teren agricol si efectivele de animale s-au injumatatit.
Rezultatele provizorii ale Recensamantului General Agricol 2010, date recent publicitatii scot la iveala hibele care s-au abatut asupra agriculturii romanesti timp de opt ani, mai exact de la recensamantul din 2002. In primul rand la nivel national au disparut 1,2 milioane de hectare de teren agricol. Nu, nu le-au inghitit boii popii cei rosii, ci au fost scoase pur si simplu din circutul agricol. Constructiile de tot felul, cartierele rezidentiale, complexele turistice au facut ca suprafata utilizata a exploatatiilor agricole sa se diminueze cu 11,36 la suta fata de cea inregisrata in 2002.Asa se face ca din 212.932 teren agricol in 2002 in Salaj au mai ramas 188.733 de hectare. Situatia statistica de la Directia Agricola a judetului Salaj arata ca am avea 239.324 de hectare de teren agricol. Cine are dreptate? Directia de Statistica ori Directia Agricola? Ca un mic indiciu priviti zona dintre Gara Zalau pana in Hereclen, pe drumul european E 81 si veti observa cate zeci de hectare, daca nu sute, au fost scoase din circuitul agricol.
Numarul vacilor si al porcilor s-a injumatatit
Referitor la efectivele de animale inregistrate la Rensamantul General Agricol, acestea au scazut la majoritatea speciilor, fata de cele inregistrate in 2002. Numarul bovinelor a scazut in Salaj cu 52,15 la suta. Unul dintre principalele motive a fost desfiintarea centrelor de colectare a laptelui. Apoi subventia pe cap de animal s-a dat doar din 2009. Nu in ultimul rand imbatranirea populatiei din mediul rural si refuzul tinerilor de a se intoarce la obarsie au dus la fenomenul amintit mai sus. Efectivele de porcine au scazut si ele cu 54,04 la suta. Importul de carcase din Polonia, Ungaria si Germania si-a pus amprenta asupra preturilor carnii de porc si a dus la o lehamite a taranului sa mai creasca guitatori. Scaderea numarului de pasari din Romania cu 22,95 la suta a fost si efectul inchipuitei gripe aviare. Dupa criza provocata oierilor de catre Petre Roman care a contracta pe vremea prim-ministeriatului sau cantitati enorme de lana din Australia, bineinteles nu fara comisioane, romanul a demonastrat ca nu s-a nascut degeaba Miorita aici. Si s-a apucat iar de cresterea behaietoarelor. Asa ca fata de anul 2002 numarul ovinelor a crescut cu 71,14 la suta Si apicultorii, datorita Programului National Apicol si-au sporit zestea cu 53,87 la suta. Trist este ca numarul persoanelor care lucrau in agricultura in perioada dintre cele doua recensaminte a scazut cu 19,30 la suta.