Din prima zi a acestei luni, au intrat în vigoare o serie de modificări aduse de guvernanți Codului Fiscal. Dispar unele facilități acordate în agricultură, construcții și industria alimentară, se scumpesc țigările și alcoolul, iar cei care au contracte de muncă cu timp parțial vor plăti contribuții mai mari.
Contribuții întregi pentru contracte parțiale
De la 1 august, pentru angajații part-time, care au achitat până acum contribuții în funcție de veniturile obținute, se plătesc taxe ca și în cazul unui angajat cu normă întreagă. Regula se aplică atât pentru contribuția la asigurările sociale, cât și pentru contribuția la asigurările sociale de sănătate.
Excepție fac elevii și studenții sub 26 de ani, pensionarii care beneficiază de pensie din sistemul public și persoanele care au mai multe contracte cu timpparțial de lucru, dacă valoarea cumulată a venitului din acestea nu depășește valoarea salariului minim pe economie.
Specialiștii consideră că această măsură va încuraja munca la negru, pentru că unii patroni au început să renunțe deja la angajații cu contracte parțiale, tocmai din cauza contribuțiilor majorate pe care le-ar avea de achitat.
Impozite mai mari pentru câștigurile la jocuri de noroc
A fost majorat impozitul pentru câștigurile obținute la jocurile de noroc. Pentru jucătorii care câștigă până la 10.000 de lei inclusiv, impozitul va fi de 3 la sută. Dacă câștigul obținut este între 10.000 de lei și 66.750 de lei, impozitul este de 20 la sută pentru suma care trece de 10.000 de lei. Dacă suma câștigată depășește 66.750 de lei, impozitul ajunge la 11.650 de lei, plus 40 la sută din suma care depășește 66.750 de lei.
Alcool și tigări mai scumpe
Tot de la 1 august au crescut și accizele pentru țigări și băuturi alcoolice.
Pentru ţigarete, acciza totală este acum 594,97 lei/1.000 ţigarete, față de 563,97 lei/1000 ţigarete. Asta înseamnă aproximativ 50 de bani în plus pentru un pachet de țigări.
Facilități reduse în agricultură, industrie alimentară și construcții
Plafonul pentru facilitățile fiscale acordate în construcții, agricultură și industria alimentară scade de la 30.000 de lei, la 10.000 de lei. Astfel, suma care depășește 10.000 de lei nu va mai beneficia de facilități fiscale.
Ordonanţa de modificare a Codului fiscal a fost aprobată de Executiv în data de 15 iulie. Alte măsuri prevăzute de act normativ se vor aplica de la 1 ianuarie 2023.
Au fost afectate mai multe sectoare pentru un singur motiv, liberalii nu vor să renunțe nici morți la cota unică de impozitare, mult iubită de bogătanii pe care-i reprezintă. Absolut toate țările dezvoltate folosesc IMPOZITAREA PROGRESIVĂ !