O modificare de ultima ora a modului de incadrare pe posturi a dascalilor spune ca este de preferat sa se dea ore mai multe profesorilor calificati decat sa ajunga profesori necalificati la catedra.

Ministerul Educatiei a pus gand rau celor care doresc sa ajunga la catedra fara a avea calificarea si competentele necesare pentru profesia de dascal. In data de 3 august, suplinitorii necalificati vor sustine un examen scris, organizat la nivel local, iar in data de 4 august vor fi testati profesorii care doresc sa ocupe un post de suplinitor calificat. Inscrierile se fac in zilele de 1 si 2 august.
Ioan Abrudan, inspector scolar general, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, modificarea organizarii concursului pentru profesorii suplinitori calificati care doresc sa ocupe un post in invatamant din toamna.
Suplinitorii, tratati cu camere video si paza militarizata, ca la titularizare
Examenul pentru suplinitorii calificati va avea loc in data de 4 august. Concursul pentru cadre didactice calificate nu se mai organizeaza la nivel judetean, ci cu subiecte de la nivel central. Pana acum se organiza in forma orala, cu subiecte elaborate la nivel local. De data aceasta, concursul se organizeaza identic cu cel de titularizare, din data de 13 iulie. Locatia este Colegiul National Silvania Zalau, salile vor fi supravegheate video, va fi o comisie numita pentru orga-nizarea si desfasurarea examenului. Dupa sustinerea examenului, lucrarile vor fi pre-luate si trimise spre corectare in centre din tara, sub paza unui jandarm si a doi inspectori scolari, a rezumat Abrudan modul de desfasurarea a examenului pentru suplinitorii calificati. Notele obtinute se vor afisa in data de 8 august, iar contestatiile se vor putea depune pana in data de 9 august. Notele finale se vot afisa in 11 august.

Fara profesori necalificati in system
Referitor la modificarile aduse de ministerul de resort cu doar cateva zile inainte de examen, Ioan Abrudan a mentionat ca nu au fost modificari privind data sustinerii examenului, sau bibliografiei, ci doar a modului de sustinere a examenului, din oral in scris, si de corectare a lucrarilor, ceea ce nu prejudiciaza cu nimic candidatii. Pentru a ocupa un post de suplinitor, profesorii vor trebui sa obtina minim nota cinci la examen. Posturile vacante vor fi ocupate cu prioritate de profesori calificati care au obtinut minim nota cinci la examenul din 4 august, de cadre didactice calificate asociate sau pensionari care doresc sa mai ia ore pentru plata cu ora si abia apoi de catre cadre didactice necalificate. Sper ca asemenea situatii in care va trebui sa apelam la suplinitori necalificati sa nu fie in judet, iar daca vor fi sa fie doar pentru localitatile izolate in care nu gasim nicidecum un profesor calificat. Mai sunt cadre didatice calificate, cu medii peste cinci la titulari-zare care asteapta sa primeasca un post. Orice masura care are drept consecinta cresterea calitatii procesului de invatamant este bineve-nita. Este de preferat sa apelam la cadre didactice calificate pentru plata cu ora, ca masura menita sa creasca considerabil numarul cadrelor didactice cu competente pentru a lucra in sistem, a subliniat seful invatamantului salajean.

500 de posturi libere in invatamant
Inspectoratul Scolar al Judetului Salaj a scos spre ocupare 84 de posturi de ti-tulari, din care doar 33 au fost ocupate in urma concursului de titularizare si a sedintelor publice de ocupare. Un numar de 51 de posturi au ramas neocupate, la discipline precum matematica, fizica, limba engleza, limba franceza, invatatori si profesori de limba rromani. O parte din ele s-ar putea ocupa de catre cadre didactice din alte judete care au obtinut minim nota 7 la examenul national de titularizare din 13 iulie. Restul vor fi transformate in posturi netitula-rizabile.
Totodata, pentru anul scolar urmator, ISJ mai scoate spre ocupare 450 de posturi vacante netitulari-zabile, care urmeaza sa fie ocupate de suplinitori. Cele mai multe astfel de posturi sunt pentru educatoare, invatatoare si profesori de matematica.

Ultima sansa pentru titulari
Pentru concursul de titularizare din acest an s-au inscris 454 de candidati, dintre care 62 au absentat si 48 s-au retras. Din 344 lucrari corectate, una a fost anulata deoarece prezenta semne distincte. O candidata a reusit sa obtina nota 10, 105 candidati au obtinut note intre 9,90 si 7 – ei putand deveni titulari, iar 124 de cadre didactice au obtinut note intre 5 si 6,99. Dintre cei 105 cu note peste 7, doar 33 au si-au gasit un post de titular in sistemul de invatamant. Restul, fie nu au avut posturi libere la disciplina in care sunt calificati, fie nu au avut medie suficient de mare, repartitia facandu-se in ordinea mediilor. Ei pot candida pe locurile ramase neocupate din alte judete sau pentru un post de suplinitor. Este ultimul an in care profesorii pot deveni titulari in sistemul de invatamant. De anul viitor, cadrele didactice vor fi selectate in baza unui concurs organizat la nivelul unitatii de invatamant.