Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local al municipiului Zalău de joi, 28 iulie se află și o informare despre vizita în Ungaria a viceprimarului Nicolae Fazakas, împreună cu Alexandru Lakatos, consilier local UDMR.
Viceprimarul Zalăului, Nicoelae Fazakaș, informează consilierii locali că, în cadrul vizitei oficiale pe care a efectuat-o, a aflat de existența în orașul Szentendre din Ungaria o stradă care se numește Zilah și propune ca o viitoare stradă din Zalău să se numească Strada Szentendre. Vicele și-a exprimat dorința față de administrația locală din orașul maghiar ca între cele două comunități să se închege și o relație mai strânsă de colaborare.
”În data de 03.06.2022 ne-am deplasat în Ungaria, în oraşul Szentendre, la invitaţia domnului primar Fulop Zsolt. Am participat la mai multe întâlniri cu reprezentanţii comunităţii de acolo, inclusiv cu oameni de cultură şi personalităţi din Szentendre. Cu ocazia acestei vizite am fost informaţi despre existenţa autoguvernării comunităţii române din Szentendre, o formă a autonomiei culturale şi care se înfiinţează pe baza votului membrilor comunităţii respective. Am propus atragerea organizaţiei respective în acţiunile comune ale celor două oraşe înfrăţite. Am constatat în oraşul Szentendre existenţa unei străzi denumite „Zilah” (Zalău). Propunem acordarea denumirii Szentendre a unei viitoare străzi din municipiul nostru.
Cu această ocazie ne-am exprimat dorinţa de a avea o relaţie mai strânsă între comunităţile noastre, totodată ne-am reconfirmat intenţia de a continua în viitor colaborarea dintre cele doua oraşe”, arată viceprimarul Fazakaș în informarea sa.
Dacă tot s-a modernizat la ras parcul din centru, pentru a fi vizibile statuile a doi unguri, de ce sa nu avem și străzi ungurești. Și la cat sunt de valoroși consilierii locali, n-ar fi de mirare.
D-le Fazecas Nicolae, terminati cu chestiile astea exagerate. Inteleg sa avem strazi cu nume de inaintasi, romani, maghiari, care au locuit aici sau in Ardeal, dar nu mai veniti cu denumiri (si) de orase din Ungaria! Mare prostie daca se aproba asa ceva.
Corect este, prin reciprocitate, strada sa se numeasca Sfantul Andrei (ei au folosit denumirea Zillah, nu cea de Zalau).
a
Ambele toponime, atât Zalău, cât și Sălaj, conduc ca formare spre radicalul din limba latină “sil”, care derivă din silva, iar apoi a urmat un proces de maghiarizare a cuvântului. Argumentul lingvistic incontestabil se bazează pe faptul că în momentul când au apărut toponimele Sălaj și Zalău ținutul era acoperit de păduri și este posibil să fi existat și plantații mari de viță de vie.Toponimul de la care a plecat denumirea orasului, s-a format pe baza cuvântului “zilai” din limba dacă, ce are sensul de vin negru, roșu, deoarece în zonă se cultiva viță de vie.
Filologul Gh. Chende-Roman a explicat și forma în care Zalăul a fost atestat în 1808 sub denumirea germană de Zillenmarkt și Waltenberg. Zillenmarkt semnifică “piața Zalău”. Wald înseamnă pădure, iar berg înseamnă munte, astfel că toponimul însemna “munte împădurit”.Zilah…o metamorfoza ce necesita un studiu lingvistic inainte de a fi atribuit orasului ……
din Enciclopedia Romaniei
Oraşul Zalău (pronunţat de populaţia locală Zălauă) este municipiul reşedinţă de judeţ al judeţului Sălaj, aşezat în centrul acestuia. Istoria sa este îndelungată, mergând până în negura timpului, locuitorii săi trăind dintotdeauna pe aceeaşi vatră.
Numele localităţii provine din latinescul silva, adică pădure în limba română.Zalăul a fost atestat documentar pentru prima oară în anul 1220 sub numele de villa Ziloc.
În decursul timpului au urmat şi alte atestări documentare, după cum urmează: 1246 (curtis pontificalis Zilac), 1282 (Zylah), 1318 (Ziloh), 1344 (Zilach), 1475 (oppidum Zylah), 1570 (Ziloch), 1601 (Zila), 1808 (Zilahu, Zalahu, Waltenberg vel Zillenmarkt), 1839 (Szilaj-Szilagy), 1850 (Zilah, Waltenberg, Zălau), 1900 (Zalău), 1930 (Zalău).
Incet incet o sa solicite si denumiri de sate in ungureste pe motivul bunei intelegeri si in numele democratiei, noi nu avem de demonstrat nimic, “ei” daca vor sa fie nostalgici sa fie la ei in tara.