• Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, 25 iulie, că Guvernul vrea ca salariul minim să fie majorat chiar din prima zi a anului viitor.

 

Guvernul României va începe, în perioada următoare, negocierile cu mediul de afaceri pentru creșterea salariului minim, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi, luni, într-o intervenție la televiziunile naționale.

Scopul negocierilor este majorarea salariului minim începând cu 1 ianuarie 2023. Cuantumul salariului ar trebuie să fie de cel puțin 50 la sută din salariul mediu brut și 60 la sută din salariul median, la nivelul României.

„Trebuie să găsim o soluție de majorare a salariului pentru că situația este extrem de complicată. Până la sfârșitul anului mi-am propus să am această discuție cu partenerii sociali astfel încât de la 1 ianuarie să intre în vigoare, dacă găsim o soluție, să fie o majorare a salariului minim. Suntem în dinamică cu discuțiile cu Uniunea Europeană”, a declarat ministrul Marius Budăi.

Măsura majorării salariului minim pe economie se va lua în toate statele Uniunii Europene. Negociatorii statelor membre din UE au ajuns în iulie la un acord cu Parlamentul European privind regulile comune pentru garantarea unui salariu minim care să asigure „un nivel de trai decent” cu precizarea că suma nu va fi neapărat aceeaşi în toate ţările.

Textul prevede reguli obligatorii pentru cele 21 de state europene unde există deja salarii minime. Potrivit Parlamentului European, statele Uniunii Europene trebuie să determine acum dacă salariile lor minime legale sunt suficiente pentru a asigura un standard decent de viață. ”Salariile minime vor urma să fie stabilite în raport cu valorile de referință internaționale: cel puțin 50% din salariul mediu brut și 60% din salariul median, la nivelul statului respectiv.”, se arată în informările oficiale.

În prezent, 18 țări ale Uniunii Europene nu îndeplinesc aceste criterii.

Salariul minim brut, cel puțin 3.200 de lei

În România, calculul actual pornește de la un salariu mediu brut de 6.401 lei (salariul existent în luna martie 2022), conform Institutului Național de Statistică (INS) și un salariu minim brut de 2.550 lei.

Conform criteriilor Directivei, salariul minim brut ar trebui să ajungă, în România, la cel puțin 3.200 de lei.

La nivel național, creșterea va fi resimțită de 1,1 milioane de angajați, adică peste 20 la sută din totalul salariaților din România (5,7 milioane, la 1 mai 2022).