Modificările Legii Educației prevăd, printre altele, trecerea palatelor copiilor, cluburilor copiilor și cluburilor sportive școlare în subordinea consiliilor locale. În prezent, acestea aparțin de Ministerul Educației, care le asigură și finanțarea.
Măsura a stârnit un val de nemulțumiri, principalul argument fiind acela că unitățile administrativ teritoriale nu vor avea bani să le susțină. În mediul online a fost inițiată deja o petiție, pentru a-l convinge pe ministrul Sorin Cîmpeanu să renunțe la această idee.
Petiția intitulată “Stop descentralizării în Educație! Palatele, cluburile copiilor și cluburile sportive școlare trebuie să aparțină Ministerului Educației!” a strâns deja peste 15 mii de semnături.
“Ministerul Educației a propus un proiect pentru Legile Educației. Prin aceste proiecte de legi se urmărește ca, prin descentralizare, să dispară educația nonformală odată cu trecerea Palatelor, Cluburilor Copiilor și Cluburilor Sportiv Școlare sub administrarea Consiliilor locale din Unitățile Administrativ Teritoriale, acestea neavând puterea financiară necesară finanțării unei astfel de activități. Mai mult, se urmărește scoaterea din sistemul educațional a personalului didactic din aceste instituții și transformarea acestora într-un fel de funcționari publici, asta deși aceste persoane au participat la concursuri de titularizare, grade didactice și cursuri de perfecționare”, spun inițiatorii petiției.
Ministrul Educației: Descentralizare nu înseamnă desființare!
După nemulțumirile apărute în spațiul public, ministrul Educației a venit cu o serie de precizări referitoare la această măsură.
Acesta a dat asigurări că profesorii din palatele şi cluburile elevilor, profesorii-antrenori în cluburile sportive şcolare și antrenorii din cluburile sportive şcolare, din palatele şi din cluburile copiilor își păstrează funcțiile de cadre didactice de predare.
“Personalul didactic de predare titular existent în cluburile sportive școlare, palatele copiilor şi cluburile copiilor, respectiv în Palatul Național al Copiilor şi care se transferă în instituțiile cu program sportiv suplimentar, respectiv pentru activități extrașcolare din subordinea autorităților administrației publice locale îşi păstrează dreptul, pentru o perioadă de 10 ani de la momentul transferului, să participe la etape de mobilitate a personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în vederea ocupării de posturi didactice/catedre vacante în unităţi de învăţământ preuniversitar, potrivit metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației.
Terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea Palatul Naţional al Copiilor, palatele copiilor şi cluburile copiilor, cluburile sportive şcolare vor fi trecute din domeniul public al statului în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale în a căror rază teritorială își desfășoară activitatea, prin hotărâre a Guvernului, sub condiția păstrării destinației inițiale, pentru o perioadă de minimum 10 ani de la momentul transferului și a schimbării regimului juridic al domeniului public.
În termen de doi ani de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Educației va iniția actele normative pentru reglementarea transferului de competențe și de patrimoniu”, a spus Sorin Cîmpeanu
În prezent, palatele şi cluburile copiilor funcționează ca unităţi conexe pentru activităţi extraşcolare în subordinea Direcțiilor Județene pentru Sport și Tineret. Finanţarea cheltuielilor se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.
8. Terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea palatele şi cluburile elevilor, cluburile sportive şcolare, ale căror cheltuieli curente şi de capital se finanţează de la bugetul de stat, fac parte din domeniul public al statului şi sunt administrate de Ministerul Educaţiei, prin DJIP şi prin consiliile de administraţie ale acestor unităţi.
“Noroc” ca in Zalau s-a rezolvat problema Palatului Copiilor. Autoritatile locale nu vor avea dureri de cap… Somn usor!