Sâmbătă și duminică, primarul comunei Vârșolț, Breda Lajos, a fost în stare de alertă. 20 de familii din cătunul Verveghi, situat între Panic și Recea mică au rămas fără picur de apă din cauza secetei.
Oamenii nu au mai avut apă nici pentru ei, nici pentru animalele din gospodărie, de udat plantele nici nu s-a pus problema. Baiu a fost că seceta a cam golit și rezervoarele de la Recea și Vârșolț, așa că edilul Breda a cerut ajutor la Instituția Prefectului.
Dari Toma, prefectul județului, a convocat de îndată Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) și s-a aprobat trimiterea unei cisterne de apă potabilă prin intermediul Ministerului Apărării. Apa de la MApN a ajuns duminică la oamenii din Verveghi, însă bunul prieten al comunității din Vârșolț, primarul comunei Crasna – Istvan Kovacs, a transportat el însuși alte patru cisterne cu apă, sâmbătă și duminică.
”Solidaritatea se vede în situații de acest gen. Suntem profund recunoscători și le mulțumim CJSU, în special domnului prefect Dari Toma, cât și bunului nostru coleg și prieten, primarul din Crasna, Istvan Kovacs. Sâmbătă și duminică am fost acolo, la Verveghi, unde oamenii au pregătit vase în care să își pună apa adusă cu cisternele. Duminică, a ajuns cisterna cu pă potabilă de la Armată, iar colegul primar de la Crasna a condus el însuși cisterna Primăriei și a mai adus alte patru transporturi. Eu am fost acolo cu ei și i-am ajutat, împreună cu angajații primăriei Vârșolț, Chiș Alexandru, Dragos Melinda și Denes Calman. Oamenii din Verveghi și-au stocat apă în vase de 1000-2000 de litri și sunt asigurați acum pentru o perioadă. Au secat și fântânile din cauza secetei, de asta am ajuns în această situație. Însă, am luat măsuri la nivelul administrației locale să nu mai trecem prin așa ceva. Încă o dată, le mulțumesc public tuturor celor care ne-au fost alături”, a declarat primarul Breda Lajos.
Totodată, edilul a cerut consilierilor locali aprobarea fodurilor pentru realizarea unei rețele de apă în cătunul Verveghi, iar Consiliul Local a aprobat investiția. Au început deja lucrările, sunt în execuție săpăturile pentru introducerea conductei de apă în subteran și va fi realizat și un rezervor cu pompă de apă, Rețeaua va avea o lungime de circa 3 kilometri și va fi finalizată în aproximativ două luni. După finalizarea acetor lucrări care vor pune capăt problemei apei în Verveghi, Primăria Vârșolț va asfalta și drumul care leagă mica așezare de satele vecine.
foto credit: Primăria Vârșolț
Cătunul Verveghi nu este singura așezare sălăjeană în care a fost nevoie de apă în această perioadă. Potrivit datelor oferite de Instituția Prefectului, cu aprobarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-au trimis cisterne cu apă de la ISU și în satele Piroșa (Comuna Băbeni) și Vălișoara (Comuna Letca).