Pompierii sălăjeni au avut încă un sfârșit de săptămână plin de misiuni de salvare, descarcerare și stingere a incendiilor. Pe lângă accidentele grave de la Jibou și Surduc, echipajele ISU-SMURD Sălaj au intervenit la peste 50 de misiuni în acest weekend.
Un incendiu de proporții, la un fond forestier, a avut loc la Buciumi, sâmbătă seara, unde a fost nevoie de sprijin și din partea pompierilor voluntari, al personalului silvic și al oamenilor din comună. Au ars aproape 5 hectare de pădure de rășinoase, cauza probabilă fiind utilizarea necorespunzătoare a focului deschis pentru igienizarea vegetației uscate.
”Sâmbătă seara, la dispeceratul ISU-Ambulanță a fost primit un apel prin numărul de urgență 112, care anunța faptul că s-a produs un incendiu la un fond forestier, aflat în apropierea localității Buciumi. La fața locului s-a deplasat un echipaj de stingere de la Punctul de Lucru Sânmihaiu Almașului care, în urma recunoașterii, a identificat un incendiu la o plantație de rășinoase. Din cauza abundenței materialului combustibil (material lemnos, litieră, vegetație uscată, doborâturi), intervenția a fost dificilă iar flăcările s-au propagat cu repeziciune pe o suprafață de circa 5 ha, la fața locului au fost mobilizate mai multe forțe, pompieri voluntari, personal silvic și civili. După mai multe ore de luptă cu flăcările, duminică incendiul a fost lichidat. Cauza probabilă de incendiu a fost utilizarea necorespunzătoare a focului deschis în spații deschise utilizat pentru igienizarea vegetației uscate”, se arată în informarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Sălaj.
Potrivit aceleiași surse, în intervalul 8-10 iulie 2022, misiunile pompierilor sălăjeni au vizat un număr de 54 de intervenții, care au fost reprezentate de cazuri medicale S.M.U.R.D., incendii, accidente și alte tipuri de misiuni pentru protecția populației.
În privința arderilor de vegetație, pompierii atrag atenția că, ”potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei”.