Dezbateri intense pe grupurile de socializare on line din Zalău. Motivul dezbaterilor îl reprezintă acțiunea de dezinsecție a firmei Coral care, în perioada 1-8 iulie, derulează a treia acțiune din acest an.
Primăria Zalău informase publicul larg asupra demarării acțiunii în 28 iunie, precum și substanțele cu care se realizează dezinsecția, însă oamenii au ajuns la un soi de paranoia. Ba că se pulverizează substanțe ”care aduc din nou covidu”, ba că este o strategie ”să se scape de noi”, ba te miri ce alte motive invocate, mai în glumă (din partea unora), mai în serios (din partea altora).
Deși, întotdeauna, dezinsecția pe domeniul public s-a făcut seara, nici acest interval orar nu convine, pe motiv că după ora 22.00 lumea se plimbă ca să se răcorească după zilele caniculare. Cât despre substanțele folosite pentru dezinsecție, au fost și acestea comunicate oficial – Cymina Super, Sting și CY 10, iar pentru larvicidare Vectobag WG (avizate de Ministerul Sănătății), alături de avertizarea ”În cazul în care vă întâlniți cu mașinile de dezinsecție este indicat să vă feriți din raza de acțiune a aparatului”.
De cealaltă parte a taberei, se găsesc internauții. Unii care privesc acțiunea de dezinsecție drept binevenită pentru că, spre deosebire de alte veri, în acest an nu sunt nici țânțari, nici tigri de platan; alții, care consideră că aceste acțiuni sunt prost fpcute, că se lansează prea multe substanțe sau te miri ce alte teorii conspiraționiste.
Așa suna anunțul municipalității de la finele lunii trecute: ”A început a treia acțiune de dezinsecție din acest an, în municipiu. Primăria municipiului Zalău, prin SC Coral Impex, informează cetățenii că a început o nouă acțiune de dezinsecție pe domeniul public și în zona gospodăriilor individuale, a treia din acest an. De asemenea, azi este programat un nou proces de dezinsecție în scări de bloc.
Produsele folosite pentru această etapă de dezinsecție sunt Cymina Super, având ca substanță activă Cypermethrin, Sting, având ca substanță activă Permethrin și CY 10, având ca substanță activă Cipermetrina. ATENȚIE. În cazul în care vă întâlniți cu mașinile de dezinsecție este indicat să vă feriți din raza de acțiune a aparatului”, scria în anunțul publicat la data de 28 iunie.
De fiecare dată, acțiunea de dezinsecție durează câteva zile, iar dacă sunt ploi, acțiunea se poate prelungi pentru că substanțele nu se pulverizează și nu își fac efectul pe timp ploios. Plus că, așa cum spun cei avizați, pentru eficiența acțiunii, este nevoie de repetarea procedurii, asta ca să și scăpăm de țânțari… și să avem plimbări liniștite seara sau să nu cheltuim banii pe pastile și spary-uri de țânțari în locuințe.
Vă vom reda însă câteva comentarii ale dezbaterilor pe tema dezinsecției din Zalău, iar concluziile vă aparțin în totalitate:
”Bună seara! Se mai deratizează în fiecare seară și în alte cartiere ? Ca în stadion în fiecare seara trece de 3 ori în jos de 3 ori în sus. Sau după deratizarea asta vine covidutu?”, scrie Dana.
Răspunsurile, peste 100, nu au contenit să apară (și am ales să le lăsăm needitate):
”Da da asa e peste tot trebuie întimpinat covidut cu sunete și trimite altfel nu se poate”, scrie Lucica.
”Da!!!Ne deratizează, ca pe insecte și rozătoare. Aruncă peste noi, pe stradă, peste copii, bebeluși, tinerii, părinți, bunici..”, scrie Monica.
”Reclamație că ce? Că deratizează? Dacă nu ar face-o ați striga că de ce nu se face, că nu puteți sta afară de insecte, numai în România îi gândirea asta, dacă se face, de ce se face, dacă nu se face, de ce nu se face”, scrie Florin.
”Da. Până n-au pulverizat, era bai că nu <deratizează>, dacă dau cu soluții și nu mai sunt musculițe, chiar se observă asta, e bai că fac prea des. Să fim rezonabili și recunoscători!”, scrie Florina.
”Vedete-aș fumigată, cum m-au fumigat pe mine și apoi să te vad ce scrii..”, răspunde, din nou, Monica, revoltată inclusiv de ora la care se face dezinsecția: ”Doamnă, eu nu sînt insectă și nici rozătoare, să mă deratizeze!!!!!E vară, ziua e caniculă, nu se poate ieși și ies seara, că e vară și sînt în concediu și vin cu mașinile acelea la 22,30 și mă fumigă, pe mine, copii, bebeluși, părinți, adolescenți, e foarte Toxic. Nu au dreptul să fumigheze peste oameni!! Îi intoxică!!”.
”Dacă știți deja și vi s-a mai întâmplat de mai multe ori, de ce nu evitați zonele de pe marginile drumurilor? Că ei din mașini fac. Puneți-vă un pic și-n locul lor, cum ați proceda? Scrieți o sugestie, dati-le o varianta mai bună, zic”, îi răspunde, din nou, Florina.
”Doamnă dar de ce sa nu ies seara, vara ??? Am venit din Spania, în concediu, acasă și trebuie să stau în casă??? De ce nu fumigă la ore ,din noapte tîrziu?? Te rog frumos să- mi răspunzi?! De ce fumigă la ore, cînd străzile sînt circulate, cînd și stăm pe răcoare la terase sau pe o bancă, sau ne plimbăm..”, scrie Monica.
”Și în Spania nu se deratizează? Dacă ar face-o noaptea, ați spune că face gălăgie și vă trezește din somn, dacă ar face-o ziua, ați zice că se face aglomerație, dacă face seara nu puteți ieși din casă, dacă nu vă convine stați în Spania sau mutați-vă în pădure”, scrie Florin.
”Tot ce e posibil ceva exzistă în aer deoarece a schimbat și gustul legumelor de grădină nu au gustul bio care al aveau! prima dată am crezut că cele din piață sânt stropite cu ceva dar după ce au dat roade din grădina proprie! nu pot să cred ardei au un gust oribil de urichelniță ceva nu e în regulă!!!!fără săi stropesc sau tratez cu nimic!”, scrie Angela.
”Fac pregătiri pentru valul 6, imediat o sa crească numărul bolnavilor de covid, asta vreau ei de fapt”, scrie și Anca.
”Chiar așa, dacă fac de ce fac, dacă nu fac de ce nu fac….în Brădet unde locuiesc eu chiar se vede diferența față de vara trecută de exemplu, nu tu tigrii de platan și nici țânțari deloc. Anii trecuți erau plini de țânțari pe vremea asta, acum nimic. În loc să ne bucurăm sunt unii ca de obicei cârcotași.”, scrie Diana.
”Tare sensibile sunteți, în 5 minute nici nu se mai simte mirosul în casă, si pe lângă asta puteți închide geamurile când auziți că se apropie mașina. Măcar nu mai sunt musculițe ar trebui să ne bucurăm”, spune Brigitta.
Iar punctul pe I a fost pus, târziu în noapte, de Geo: ”În unele zone din oraș se activează mai greu cipurile 5G din aia care deja sau vaccinat, de aia trece mașina de mai multe ori că semnalul e slab în unele zone …. Dar e pentru binele celor vaccinați … sau nu”.
Cert este că dezbaterea interesantă de pe grupul mămicilor s-a soldat cu hohote de râs, cu nervi din partea altora, cu mișto-uri. Cu certitudine, angajații Coral își terminaseră treaba cu mult înainte să se încheie discuțiile de pe grup și o mare parte a țânțarilor au decedat…
Deratizarea e f bună, noaptea îi auzim că deratizează, ar fi bine însă ca la bloc cineva să semneze de confirmare. Am bănuiala că la blocul meu din Vișinilor numai s-a pus afișul, nu s-a deratizat. La ora 8:15 eram pe scări și nu s-a făcut deratizarea !