Cea mai mare parte a României se confruntă în prezent cu seceta pedologică, din cauza precipitațiilor extrem de reduse din ultima perioadă. Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a confirmat că peste 70% din suprafața țării este afectată de secetă moderată, puternică sau chiar extremă.
“Deficitul de precipitații, față de media anilor trecuți în anumite zone, este extrem, extrem de mare, deficit care poate să însemne sub jumătate din media anuală sau media pe ultimele 10 luni, așa cum am făcut calculele zilele trecute, ieri, alaltăieri. Sunt regiuni, orașe, unde față de o medie pe 10 luni de 410-420 sau 390 de litri pe metru pătrat, în perioada septembrie-iulie sau august -iulie 2021- 2022, avem sub 200 de litri de precipitații pe metru pătrat. Acest lucru generează fenomenele de secetă pedologică la scară moderată, puternică sau extremă. Calculele, analizele sunt făcute la nivelul solului până la 100 de cm sub nivel, în stratul de până la minus 100 de cm și acolo se constată aceste deficiențe de apă generate de lipsa de precipitații. (…) avem specialiștii noștri la ANM care ne atrag, an de an, atenția asupra recordurilor de temperatură care sunt doborâte din ce în ce mai des, asupra cantităților de precipitații care nu se mai distribuie uniform, asupra fenomenelor extreme care lovesc anumite zone, anumite regiuni”, a afirmat ministrul, după ședința de Guvern de miercuri.
În ceea ce privește rezervele strategice de apă, Tánczos Barna spune că la cele 40 de lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă a populației și a industriei, respectiv alimentarea sistemelor de producere a energiei electrice, gradul de umplere de peste 68%.
Apelul autorităților: Nu folosiți apa potabilă pentru a uda în grădină!
Ministrul Tánczos Barna spune că folosirea apei de la rețea, în această perioadă, pentru a uda prin curte sau prin grădină poate periclita alimentarea cu apă a întregii comunități.
“Facem încă o dată, în mod repetat, apel la populație ca în această perioadă să utilizeze apa potabilă strict pentru consumul din gospodărie, pentru consumul pentru care se face, se pregătește, se produce practic apa potabilă. Este o risipă pe care nu ne-o permitem acum să folosim această apă potabilă în scop agricol, să folosim apă potabilă trecută prin captare, prin tratare, prin pregătire pentru a fi potabilă să o folosim pentru scop agricol, pentru irigații. Avem câteva lacuri și câteva pârâuri, râuri care au fost afectate mai puternic și sunt în faza de secare, dar nu este, încă o dată, o problemă generalizată. Sistemele de alimentare cu apă centralizate cele mai afectate, cum v-am spus, sunt cele care se bazează pe foraje și pe cantități fixe care pot fi produse și pe cantitățile medii anuale consumate de cetățeni în perioade de normalitate, perioade în care nu avem secetă și nu se folosesc aceste cantități pentru irigații. (…) Ne referim strict la folosirea apei în gospodărie, în curte, în grădină, în acele mici suprafețe care sunt anexate caselor, grădinilor, curților. Apelul îl fac către cei care folosesc apa potabilă care intră prin țeavă în curte, vine dintr-un sistem de captare, tratare, alimentare a localității cu apă potabilă, ca acea apă să nu fie folosită în scop agricol, pentru că nu este o apă care să fi fost produsă în acest scop. Creșterea exagerată a consumului în această perioadă secetoasă periclitează exact localitatea respectivă, periclitează siguranță alimentării cu apă potabilă exact în localitatea în care nu se înțelege că, din păcate, câteva săptămâni va trebui să nu folosească această apă pentru irigații”, spune ministrul Mediului.
Apă cu porția în Sălaj la Valea Leșului și Preluci
Urmare a suprasolicitării sistemului de alimentare cu apă, în principal datorită utilizării apei din rețea, de către unii consumatori, în alte scopuri decât cele strict gospodărești, furnizarea apei potabile se realizează cu intermitențe în localitățile sălăjene Valea Leșului și Preluci, a anunțat, miercuri, Compania de Apă Someș SA.
“Pentru a limita timpul necesar pentru reluarea serviciului în condiții de continuitate, rugăm utilizatorii să folosească apa doar pentru consumul casnic nu și pentru lucrări agricole sau zootehnice”, transmite Compania de Apă.
Oare când au fost construite acele lacuri de acumulare, pe Argeș, pe Olt, pe Lotru, pe Someș etc care salvează în bună parte situația? Ați ghicit, nu în democrație. În democrație se țin slujbe !