Toate cele trei centre de plasament din județul Sălaj trebuie desființate și copiii instituționalizați trebuie mutați în case de tip familial. Doar că toți acești copii riscă să rămână chiar pe drumuri pentru că nici o firmă de construcții nu a fost interesată să construiască cele 10 case de tip familial pentru care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) a județului Sălaj a obținut finanțare europeană.
Ba mai mult, DGASPC riscă să piardă și finanțarea prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sociale dacă nu vor fi construite până anul viitor noile locații în care să trăiască și să fie sprijiniți pentru incluziune socială toți copiii fără familii.
Problema este arzătoare deoarece, conform angajamentelor României, toate centrele de plasament trebuiau desființate până anul trecut. Contractele de finanțare pentru construcția caselor familiale au fost semnate în luna februarie 2020 și, de atunci, nimeni nu s-a prezentat la licitații pentru executarea lucrărilor. Nici măcar pentru una dintre cele 10 case! Problema ar fi majorarea costurilor cu materialele de construcții, dar și cu manopera. În ședința Consiliului Județean Sălaj de la finele lunii iunie, consilierii județeni au aprobat majorarea valorii totale a celor cinci proiecte de investiții cu aproape 5,7 milioane de lei și speranța este că, de această dată, se vor înscrie firme la licitații pentru executarea lucrărilor.
Valoarea totală inițială a investițiilor a fost de 18.818445,16 de lei, inclusiv TVA; după votul consilierilor județeni, valoarea totală actualizată este de 24.496.227,59 de lei, inclusiv TVA.
Greu s-au găsit terenuri…
Violeta Milaș, directorul DGASPC Sălaj, a declarat pentru Graiul Sălajului că a întâmpinat greutăți cu implementarea acestor proiecte încă de la început. În primul rând, cu identificarea și obținerea terenurilor pe care să fie construite casele de tip familial. Apoi, faptul că nici o firmă de construcții nu s-a înscris la licitații.
”În contextul alinierii la Recomandările de țară făcute de către Uniunea Europeană României, apare necesitatea desființării tuturor centrelor de plasament de tip instituție. Dezinstituționalizarea și tranziția către îngrijirea în comunitate este cuprinsă și în Strategia privind incluziunea socială și reducerea sărăciei 2014 – 2020, iar reușita acestui proces se află în strânsă legătură cu dezvoltarea și finanțarea serviciilor adresate copiilor separați de familiile lor. La nivelul DGASPC Sălaj funcționează în prezent trei centre de plasament, la Jibou, la Șimleu Silvaniei și la Cehu Silvaniei. Noi am propus și s-a aprobat în Consiliul Județean, încă din anul 2019, să construim 10 case de tip familial și centre de zi pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă, unde copiii și tinerii vor deprinde diverse meserii. Acest fapt îi va ajuta să se integreze pe piața muncii, să se integreze în societate, să ducă o viață independentă după ce vor părăsi centrele noastre. Problema mare cu aceste case este că nimeni nu s-a înscris la licitații până acum din cauza prețurilor. Centrele actuale trebuie desființate și noi nu avem construite casele. Până la finalul lunii decembrie 2023, termen asumat prin cele 5 proiecte depuse, trebuie să finalizăm cele 10 case de tip familial și să închidem centrele de plasament. Am întâmpinat foarte multe probleme încă de la identificarea terenurilor. Am bătut la multe uși ale adiministrațiilor locale pentru a ne pune teren la dispoziție și nu multe ni s-au deschis. Avem cazuri în care terenul pe care vor fi construite case de tip familial a fost cumpărat pentru noi de asociații… Acum sper că actualizarea devizelor generale cu prețul actual al materialelor de construcție și al manoperei să atragă firmele de construcții și să finalizăm investițiile”, a precizat Violeta Milaș, directorul DGASPC Sălaj.
Centrul de la Cehu se transformă în casele DALIA și IRIS
Unul dintre cele mai cunoscute centre de plasament din Sălaj este Complexul de Servicii Sociale Cehu Silvaniei, care va fi închis. Locul său va fi luat de două case de tip familial – DALIA și IRIS; tot la Cehu va fi înființat și un centru de zi.
Fiecare din cele două case în suprafață utilă de 356 mp vor avea 6 dormitoare, cu două paturi fiecare, și vor deservi 12 copii instituționalizați. Conform proiectului, casele trebuie construite în 8 luni și costul total pentru o construcție este puțin peste 2,3 milioane de lei. Centrul de zi va avea o capacitate de 25 de locuri și va trebui finalizat în același termen ca și casele de locuit.
”De la momentul aprobării valorii totale a proiectului şi a contribuţiei proprii a Direcţiei Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj s-a constatat o creştere accentuată a prețurilor la materiale şi a costului cu manopera, iar pentru a evita blocarea implementării proiectului se impune actualizarea devizului general în raport cu prețurile actuale. Astfel, este necesară modificarea valorii totale a proiectului de la suma de 3.590.633,20 lei (inclusiv TVA) la suma de 4,680,389.71 lei (inclusiv TVA). Termenul de finalizare a proiectului rămâne data de 31.12.2023”, se arată în raportul de specialitate anexat proiectului privind majorarea costurilor investiției.
Copiii instituționalizați din Jibou merg la Mirșid, Var, Odorhei și Inău
Desființarea centrului de plasamnet din Jibou atrage după sine construirea a patru case de tip familial. Una dintre ele va fi construită la Mirșid, una în localitatea Var (UAT Jibou), una la Someș Odorhei și a patra, în satul Inău (comuna Someș Odorhei).
Și în cazul acestor două proiecte, nici măcar o firmă de construcții nu a participat la licitație, iar termenul asumat în proiect este 31 decembrie 2023.
Pentru casele din Mirșid și Var, consilierii au aprobat actualizarea valorii totale a proiectului la valoarea de 5,310,627.04 lei (inclusiv TVA), de la 4.057.705,75 de lei, inclusiv TVA. Având capacitate de 12 locuri fiecare, la Mirșid, costul casei se ridică la 2,86 milioane de lei, iar la Var, la 2,45 milioane de lei.
Pentru casele din comuna Someș Odorhei, valoarea totală a proiectului a fost actualizată de la suma de 3.887.327,02 lei (inclusiv TVA) la suma de 5,080,074.36 lei (inclusiv TVA). Ambele vor avea capacitate de 12 locuri și vor costa aproape 2,6 milioane de lei – cea de la Someș și 2,49 milioane de lei cea de la Inău. Termenul de finalizare este de 8 luni.
Copiii instituționalizați la Șimleu, împărțiți în patru case
La Șimleu Silvaniei vor fi construite trei case de tip familial unde vor fi repartizați copiii de la Centrul de plasament Şimleu-Silvaniei. Tot din acest centru vor pleca spre Crasna alți 10 copii, Casa ”Maria” din Crasna fiind singura din cele 10 case care va avea o capacitate de 10 locuri. La Șimleu se vor construi casele ”Silvania”, ”Măgura” și ”Cireșarii”. Tot aici va fi înființat și un centru de zi cu o capacitate de 25 de locuri.
Pentru construirea caselor ”Silvania” și ”Măgura”, consilierii județeni au aprobat modificarea valorii totale a proiectului de la suma de 3.748.278,54 lei (inclusiv TVA) la suma de 4,820,691.78 lei (inclusiv TVA). Pentru casele ”Cireșarii” și ”Maria”, valoarea totală a proiectului a fost modificată de la suma de 3.534.500,65 lei (inclusiv TVA) la suma de 4,604,444.70 lei (inclusiv TVA).
Proiectele, avansate în țară
În aproape toate județele s-au construit deja, ba au și fost date în folosință, casele de tip familial în urma desființării orfelinatelor, oferind copiilor condiţii cât mai bune şi mai apropiate de mediul familial. Acest tip de case le sporesc copiilor şansele de integrare deplină în societate şi de reuşită în viaţă. Ele asigură un climat familial, fiind dotate cu dormitoare moderne, sufragerie, baie, bucătărie şi loc pentru luat masa. Alternativa caselor de tip familial asigură o îngrijire personalizată fiecărui copil, prin oferirea de stimulare şi atenţie individualizată, lucruri esenţiale fiecărui copil pentru construirea de abilităţi pentru viaţa independentă şi pentru o bună integrare socială ulterioară. În județe ca Bistrița Năsăud, acest proces de mutare a copiilor a fost finalizat la începutul acestui an după ce au fost construite 14 case de tip familial, atât prin parteneriate cu asociații, cu mediul privat cât și cu fonduri europene accesate prin POR.