Președintele Senatului României, liberalul Florin Cîțu, a demisionat din funcție miercuri, 29 iunie, în penultima zi a sesiunii parlamentare. Fostul lider PNL a declarat că demisia i-a fost solicitată de președintele PNL și premier al României, Nicolae Ciucă, și de secretarul general al partidului, ministrul Lucian Bode.
Motivul invocat de liderii PNL pentru înlocuirea lui Cîțu a fost încălcarea articolului 25 din Statutul PNL, respectiv faptul că a făcut declarații critice la adresa conducerii partidului. Demisia lui Cîțu vine la doar două zile distanță de la schimbarea sa și din funcția de președinte interimar al PNL Sector 3 București.
”Președintele partidului și secretarul general mi-au cerut demisia. Mi s-a spus că mi s-a retras sprijinul partidului. Este o funcție politică. Bineînțeles că, în aceste condiții, nu am vrut să-i pun în situația penibilă pe colegii mei, pe unii dintre ei, să voteze împotriva conducerii partidului”, a spus miercuri, după demisie, Florin Cîțu.
La șefia Senatului a fost desemnată interimar de către conducerea PNL senatorul Alina Gorghiu, președinte al PNL Argeș. În mai puțin de un an, Florin Cîțu a pierdut funcțiile de premier, președinte a partidului (PNL) și acum cea de președinte a Senatului.
Cîțu rămâne în politică
Florin Cîțu spune că va face în continuare politică și că nu a vrut să-i pună pe colegii săi să voteze împotriva conducerii partidului. El a mai afirmat că i s-a reproșat de către actuala conducere a PNL că a făcut declarații, „aceleași de ani, împotriva unor măsuri care fac rău românilor”.
„Nu am vrut să-i pun pe colegi în situația penibilă să voteze împotriva conducerii partidului. Politică (o să fac mai departe – n.r.), exact ce am făcut înainte. Acestea sunt funcții pe care le primești în urma unei activități pe care o ai, aceea de senator. Funcțiile nu sunt pe viață. Să nu fim ipocriți. Astăzi rezultatele – inflație, dobânzi, perspectivele unei crize majore – nu vin din neant. Există o guvernare… Eu cred că dacă această guvernare nu era cu PSD, rezultatele ar fi fost mult mai bune”, a completat Cîțu, subliniind că nu a vrut „niciodată” o guvernare PNL-PSD.
Fostul premier Cîțu a fost impus de președintele Klaus Iohannis ca președinte al PNL la alegerile din august 2021, pe care fostul lider PNL, Ludovic Orban, le-a catalogat ca fiind trucate. Cîțu și-a pierdut însă rapid puterea după ce USR a decis să iasă din guvern ca urmare a demiterii ministrului Justiției, Stelian Ion. Guvernul a picat în urma unei moțiuni de cenzură. PNL a acceptat o coaliție guvernamentală cu PSD, iar Klaus Iohannis l-a numit Prim-ministru pe Nicolae Ciucă. Ulterior, Ciucă a devenit singurul candidat pentru președinția PNL, preluând și conducerea partidului.
Alături de Cîțu, și Dan Vîlceanu – fostul ministru de Finanțe – a fost tras pe linie moartă în partid, fiind și singurul aliat al lui Cîțu. Vîlceanu a pierdut zilele trecute șefia organizației PNL Gorj.