Marius Filip, șofer al unei renumite firme private de transport persoane din Sălaj, a fost condamnat zilele trecute la 1 an și zece luni de închisoare cu suspendare de magistrații Judecătoriei Zalău, pentru că a bătut-o pe Florica Moldovan, de etnie romă, cu coada de mop, în incinta autogării, refuzând să o transporte într-o altă localitate. Nici Florica nu a scăpat de vinovăție, fiind și ea inculpată în același dosar și fiind condamnată la 1.800 de lei amendă penală pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.
Fapta a avut loc la sfârșitul lunii aprilie 2019, însă dosarul a fost înregistrat la judecătorie abia în luna iulie 2020. Scandalul din Autogara Zalău a făcut înconjurul țării. Pe lângă șofer, a mai fost acuzat public de discriminare și suspendat din funcție pe perioada cercetărilor interne și operatorul de la 112, pentru că a jignit femeile de etnie romă care ceruseră un echipaj de poliție apelând 112.
Șoferul și Florica au avut ambii calitatea de inculpați în dosar, fiind condamnați fără acord de recunoaştere. Marius Filip a fost găsit vinovat de săvârșirea a două infracțiuni – una de purtare abuzivă în dauna persoanei vătămate Moldovan Florica, pentru care a fost condamnat la 1 an și opt luni de închisoare, iar cea de-a doua – tulburarea liniștii și ordinii publice, pentru care a primit condamnare la 6 luni de închisoare. Instanța a contopit cele două pedepse pentru că ambele fapte ”au fost săvârșite în stare de concurs real” și au aplicat pedeapsa cea mai grea – de 1 an și opt luni. La aceasta a adăugat un spor de o treime din cea de-a doua pedeapsă – adică două luni de închisoare, iar pedeapsa rezultantă (finală-n.red) este de 1 an și 10 luni de închisoare. Inculpatului i s-a suspendat executarea pedepsei, acordându-i-se un termen de supraveghere de doi ani. În acest timp, șoferul Marius Filip este obligat de aceiași judecători să respecte o serie de măsuri de supraveghere.
”În baza art. 93 alin. (1) C.pen. obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Sălaj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 93 alin.( 2) lit. b) C.pen., pe durata termenului de supraveghere, impune inculpatului obligaţia să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art. 93 alin. (3) C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere impune inculpatului obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei oraşului Şimleu Silvaniei sau în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, pe o perioadă de 60 de zile, cu excepţia cazului în care acesta nu este capabil din punct de vedere medical să presteze munca”, se arată în hotărârea pronunțată de judecător în 22 iunie.
În cazul în care Marius Filip nu va respecta, cu rea-credință, obligațiile ce-i revin și măsurile dispuse de judecători pentru perioada de supraveghere, sau dacă va săvârși o nouă infracțiune în acești doi ani, instanța poate dispune revocarea suspendării și executarea pedepsei de 1 an și 10 luni în regim de detenție.
În ceea ce o privește pe Florica, instanța a decis să-i aplice o amendă penală. ”În baza art. 396 alin. (2) din C.proc.pen., condamnă inculpata Moldovan Florica la pedeapsa de 180 de zile amendă, pentru comiterea infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice prev. de art. 371 C.pen. (fapta din data de 25.04.2019). În temeiul art. 61 alin. (2) C.pen., stabileşte cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă la valoarea de 10 de lei, inculpata urmând să plătească statului suma totală de 1.800 de lei. Atrage atenţia inculpatei asupra dispoziţiilor art. 63 C.pen., privind înlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii, în cazul neexecutării cu rea-credinţă a pedepsei amenzii”, se arată în aceeași hotărâre.
Ambii inculpați, șoferul și Florica, trebuie să plătească cheltuieli de judecată în cuantum de câte 800 de lei fiecare – câte 500 de lei pentru perioada urmăririi penale și câte 300 de lei pentru etapa judecății. Totodată, instanța a luat act de faptul că ”persoana vătămată Moldovan Florica nu s-a constituit parte civilă în cauză, urmând a se adresa pe cale separată instanței civile”.
Atât inculpații, cât și procurorul de caz pot ataca prin apel Hotărârea pronunțată, în termen de 10 zile de la comunicare. Apelul şi motivele se depun la Judecătoria Zalău.
Florica, șoferul de microbuz, mopul și operatorul STS
La finalul lunii aprilie 2019, în Autogara din Zalău a avut loc un incident care a devenit viral pe internet. Conform martorilor, o femeie de etnie rromă (Florica Moldovan – n.red) era la cerşit, cu un copil în brațe și un alt copil alături. O femeie spunea că le-a oferit mâncare, însă Florica a cerut și bani, pe motiv că bebelușul este plin de pete roșii și vrea să-l ducă la spital. O altă variantă a fost că Florica fusese la spital cu bebelușul și voia să se întoarcă acasă, într-un sat din Sălaj, dar a fost izgonită din microbuz.
La un moment dat, șoferul unui microbuz al firmei private de transport persoane (Marius Filip – n.red.) a luat mopul din dotare și a început să o lovească pe Florica cea insistentă. Coada mopului s-a rupt, Florica striga că i-a lovit și copilul, dar Marius nu s-a oprit. Martorii au filmat atunci scena și s-au declarat, în mediul online, ”oripilați” de ceea ce văzuseră. La câteva ore după incident, cu sprijinul unei asociații care apără drepturile femeilor de etnie rromă, a fost publicată în presa națională înregistrarea discuției purtate de Florica și operatoarea de la 112.
Tânăra Florica fusese umilită şi jignită de operatoarea de la 112.
Redăm integral, discuția purtată atunci.
”Operator 112: 112 ce urgență aveți? Florica: Alo, bună ziua. Aș vrea să vină poliția, doamnă, un șofer de-aicea mi-o omorât copilul aicea cu mătura. Operator: Ascultă-mă. Florica: Acuma o pornit, acuma o pornit. Operator: Alo, alo. Draga mea. Draga mea. Florica: Da. Operator: În ce… unde sunteți? Florica: Vin de la spital, doamnă, și n-o vrut să mă ieie nici cum. Operator: Deci n-am înțeles nimica. Doamnă! Florica: Și m-o bătut cu mătura, doamnă. Operator: Cine te-o bătut cu mătura? Florica: Șoferul ăla. Și mi-o lovit copilul doamnă. Aicea pe stradă. Operator: Hereclean sau unde sunteți? Florica: Aicea la gară doamnă, aici în Zalău. Aici în centru. Operator: Băiii, femeieeee! Florica: Da. Operator: Cum te cheamă? Femeia: Moldovan Florica Operator: Florica Moldovan, da? Femeia: Da. Operator: Localitate, stradă, număr? Florica: Cuceu, 294. N-o vrut să mă ieie. Operator: Alo, tu femeie, tu ești nebună? Ești cu capul? Spune-mi în ce localitate te afli. Florica: În Zalău, doamna, în Zalău. Operator 112: Deci ești în Zalău? Florica: Da. Operator 112: Unde mai exact, pe ce stradă ești în Zalău? Florica: Poftim? Operator 112: În ce stradă ești în Zalău? Florica: Aicea, doamnă, la gară la… Aicea la autogară. Operator 112: În autogară? Florica: Da. Operator 112: Tu femeilor, tu femeilor, tu, voi sunteți toate cu capul acolo? De ce urlați în halul ăsta că nu înțelege nimeni ce vreți. Florica: Doamnă, o sărit la mine. Operator 112: Credeți că dacă faceți… Florica: Și copilul mi-i pe jos. Operator 112: Alo. Florica: Da. Operator 112: Copilul are nevoie de îngrijiri medicale? Florica: Da mi-o lovit copilul, doamnă Operator 112: Tu femeie, eu te-am întrebat dacă îi trebe ambulanță! Florica: Nu-i trebe, nu-i trebe. Operator 112: Încheie cu țigănia asta și nu mai urla! Da??? Deci ești în autogara din Zalău? Mândra: Alo? Polițist: Da, poliția. Operator 112: Femeie, ești în autogara din Zalău? Repet întrebarea. Mândra: Da, doamnă. Operator 112: Vorbește la poliție că vorbiți ca ciorile. Mândra: Bine că vorbim ca ciorii, ca ciorii vorbim. Operator 112: Trăzni-v-ar! Du-te drecu! Polițist: Da. Mândra: Bună ziua, domnu. Polițist: Da, bună ziua. Mândra: Aicea am fost de față în autogară la Cento că așteptam să îmi vină un pachet. Polițist: Ce urgență ai? Lasă-mă cu poveștile! Mândra: Și șoferul cu care voia să meargă o țigancă, să spun așe, cu doi copii, la Cento, nu o luat-o și o luat mătura și o dat și-n ea și-n copil. Până i-o spart și medicamentele ce avea în mână. Polițist: Veniți la poliția municipiului și depuneți plângere împotriva lui. Mândra: Depuneți plângere? Polițist: Luați-i numărul de la mașină și depuneți plângere. Mândra: Da c-o plecat de-aici.
Serviciul de Telecomunicații Speciale a publicat rapid un comunicat în care condamna atitudinea și limbajul operatoarei.
”Referitor la articolul apărut în publicația „Libertatea” și ca urmare a solicitărilor de presă, privind modul de procesare a apelului de urgență preluat de un operator în Centrul unic pentru apeluri de urgență 112, Serviciul de Telecomunicații Speciale face următoarele precizări: apelul a fost preluat în data de 25 aprilie 2019 la orele 19:02:25, a fost procesat și transferat către Dispeceratul de Poliție al IPJ Sălaj;– STS condamnă ferm atitudinea și limbajul operatoarei care a preluat cazul; modul de abordare în relația cu apelantul încalcă reglementările interne referitoare la etica și deontologia profesională, aducând atingere onoarei, reputației și demnității persoanelor cu care operatorul 112 a intrat în legătură în exercitarea atribuțiilor de serviciu;– la nivelul instituției a început cercetarea privind modul de gestionare a apelului de către acest operator; pe perioada cercetării, operatorul 112 a fost pus la dispoziție conform Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare și nu va mai opera în Centrul unic pentru apeluri de urgență;– în virtutea atribuțiilor legale, subliniem faptul că operatorii 112 sunt instruiți să opereze apelurile în mod egal pentru toți apelanții, indiferent de naționalitatea acestora, de etnie, de nivelul de pregătire sau de gen; aplicarea de tratamente diferențiate în procesarea apelurilor de urgență este interzisă, fiind obligatorie respectarea întocmai a principiului egalității, fără nicio formă de discriminare.Vă asigurăm că instituția va lua cu celeritate cele mai drastice măsuri. Biroul de Presă al STS”, se arăta în comunicatul de presă al STS.
În democrație nu se respectă legea pensiilor, pensionarii sunt sacrificați dar, drepturile cerșetorilor se respectă cu sfințenie !
Si uite asa, cel mai sifonat din tot scandalul asta iese tot muncitorul, platitor de taxe si impozite. Cealalta parte scapa cu o amenda care nu se va plati niciodata. Nu le urez judecatorilor si procurorilor nimic mai mult decat sa stea in autobuz si tren langa persoane de acet gen. Felicitari, Romania! Ultimul sa stinga becul, ca nu-i mai de stat aici.
Eu zic sa avem un președinte Rrom,de ce nu? Si prim ministru și primari tot rromi,să rămână numai ei să plătească taxe și impozite să trăiască după legile junglei,sa muncească pt că nu mai e de stat in tara asta unde drepturile omului ,cinstea ,respectul sunt calcate in picioare!