Prețurile pentru apă și canalizare cresc începând cu 1 iulie. Anunțul este făcut de Compania de Apă Someș S.A., tarifele care vor fi practicate vor fi de 4,81 lei/ mc pentru apa de la robinet și 5,10 lei/ mc pentru canalizare. Noile tarife includ TVA și sunt justificate de reprezentanții societății furnizoare de ”necesitatea respectării strategiei tarifare asumată prin hotărârea Asociației Someș-Tisa”.

Așadar, vom plăti cu 0,72 de bani mai mult pentru un metru cub de apă și cu 0,76 de bani mai mult pentru un metru cub de apă facturată la canalizare față de actualele facturi.

Ultima majorare a tarifelor Companiei de Apă  pentru apă și canalizare s-a înregistrat la 1 iulie 2021, când s-a stabilit tariful de 4,09 lei/mc inclusiv TVA (9%) pentru apă și de 4,34 lei/mc inclusiv TVA (9%) pentru canalizare-epurare.

Noile prețuri la care va fi facturată apa și canalizarea locuitorilor din Sălaj, Cluj și Mureș începând cu prima zi a lunii viitoare au fost aprobate deja de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, prin Decizia nr. 90/26.05.2022.

”Rațiunea necesității de ajustare a prețurilor/tarifelor rezidă în nevoia respectării Planului anual de evoluție a tarifelor la apă și canalizare (strategiei tarifare) în perioada 2017-2023, conform hotărârii nr. 12/2.10.2018 a Asociației Regionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Bazinul Hidrografic Someș-Tisa, precum și în nevoia de a îndeplini condiționalitățile din Contractul de Finanțare nr. 225 aferent programului POIM Cluj-Sălaj, încheiat între Ministerul Fondurilor Europene și Compania de Apă Someș S.A. Tarifele se vor aplica în întreaga arie regională deservită din județele Cluj, Sălaj și Mureș”, se arată în informarea Companiei de Apă.

Investițiile și scumpirile generale au crescut constant prețul la apă

Oficialii Companiei de Apă au început să scumpească an de an apa și canalizarea începând cu anul 2018. Tot atunci a venit și justificarea majorării tarifelor prin creșterea costurilor de producție din perioada 2013-2018, ”urrmare a punerii în funcţiune a unor instalaţii şi utilaje pentru îmbunătăţirea calitativă a serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, a creșterilor progresive a prețului energiei, combustibililor, celorlalte materii și materiale utilizate în procesele de captare, tratare, transport, pompare și distribuție apă potabilă, respectiv în procesele de preluare, transport, pompare și mai ales epurare a apelor uzate menajere, industriale și pluviale. Aceste influențe în costuri s-au manifestat în condițiile în care în perioada de cinci ani scursă de la ultima modificare a prețurilor (iulie 2013) și a păstrării în acest interval a unui numar mediu relativ constant de personal, a avut loc o creștere semnificativă a complexității activității și mai ales a întinderii ariei de operare din cele trei județe”, se arăta într-un comunicat din 2018.

Credit foto: Compania de Apă Someș

Atunci, noul tarif a fost de 3,15 lei/mc inclusiv TVA (9%) pentru apă, iar pentru canalizare-epurare, de 3,64 lei/mc inclusiv TVA (19%). Următoarea majorare a fost resimțită de populație în 2020, când metrul cub de apă a fost facturat cu 70 de bani mai mult (3,85 lei/mc), iar costul pentru canalizare a depășit 4 lei/ metru cub.

 Cum în 2021 majorarea tarifelor a fost doar cu 0,24 lei/ mc de apă și cu 0,29 lei/mc la canalizare, majorarea tarifelor de acum va fi cea mai mare majorare de până acum, cu peste 70 de bani pentru un metru cub la ambele utilități.

La fel și acum, Compania de Apă Someș justifică populației majorarea prin faptul că are în derulare proiectul pentru modernizarea și extinderea infrastructurii de apă și canalizare-epurare printr-o finanțare totală de peste 400 de milioane Euro.