Deputații au adoptat, la începutul săptămânii, o serie de modificări la Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care vor determina câștiguri mai mari pentru unii angajați la stat, chiar de luna viitoare.

  • Potrivit noilor reglementări, personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 25%. Funcționarii publici și personalul contractual din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și Ministerul Sportului beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%. Aceasta se aplică și pentru angajații instituțiilor aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestor ministere.
  • Bugetarii care se ocupă de proiecte cu fonduri europene beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat.
  • De la 1 iulie, se aplică pentru toți bugetarii o majorare cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021.
  • De la 1 iulie 2022, pentru personalul din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și din Ministerul Sportului se acordă pentru complexitatea muncii o majorare a salariului de bază de 15%.
  • Personalul didactic care îndeplineşte funcţia de diriginte, profesor/antrenor, învăţătorii, educatoarele, institutorii, profesorii pentru învăţământul primar, profesorii pentru învăţământul preşcolar beneficiază de o majorare de 10% a salariului de bază.

Sindicaliștii din Sănătate ies în stradă

Sindicaliștii din Sănătate acuză guvernanții că aplică sporurile diferențiat, încălcând principiul egalității de tratament între salariați.

“De la apariția Legii 153/2017 semnalăm permanent guvernanților omisiunile din cadrul legislativ care reglementează salarizarea personalului din sănătate și asistență socială, am făcut propuneri pentru înlăturarea inechităților, solicitând guvernanților să adopte o lege clară, corectă și echitabilă. Ignorând în totalitate amendamentele de corectare a inechităților propuse de Federatia Sanitas, Guvernul României a dat permanent ordonanțe care <au înghețat> sporurile. Toți angajații din sănătate și asistență socială sunt afectați de aceste măsuri deoarece sporul pentru activitatea prestată în ture și sporul acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează (…) se raportează la salariul din ianuarie 2018 și nu la salariul de bază cum ar fi firesc. Un alt efect negativ ale acestor ordonanțe, generatoare de mari tensiuni, îl reprezintă blocarea sporurilor pentru condiții de muncă la cel mult nivelul lunii decembrie 2018. Această masură încalcă principiul egalităţii de tratament între salariați, în ceea ce privește salarizarea, deoarece asistentele, medicii și ambulanțierii au sporul pentru condiții de muncă aplicat la salariul de bază din 2022, celelalte categorii profesionale au sporul pentru condiții de muncă aplicat la salariul din decembrie 2018. Aplicarea diferențiată a sporurilor pentru condiții de muncă reprezintă o inechitate mare a legii salarizării, discriminând grav acești salariați. Practic se încălcă toate principiile de dreptul muncii”, e mesajul Federației Sanitas.

De altfel, sindicaliștii au anunțat că deschid seria acțiunilor de protest. În 15 iunie este programat un miting în capitală.

Unii bugetari mănâncă caviar, iar proștii stau și se uită!

Președitele Sanitas București a postat, în mediul online, un mesaj dur, prin care critică decizia guvernanților de a mări lefurile unor bugetari. Mesajul a fost distribuit pe rețelele de socializare și de Sindicatul Sanitas Sălaj.

“Petrecere la bugetari! Unii mănâncă caviar iar proștii, <eroii> din pandemie, stau și se uită ! Nici măcar firimiturile nu le-au mai scăpat printre degete. Nu erau bani pentru a aplica la nivelul anului 2022 salarizarea pentru personalul TESA? Nu erau bani pentru a acorda la maximul prevăzut (ATENȚIE) de lege (!!!) salariile pentru infirmiere, brancardieri, îngrijitoare? Nu se găsesc bani pentru a acorda sporurile de tură și sâmbete la salariul actual pentru asistente? Bine că s-au găsit pentru funcționarii care au făcut telemuncă în pandemie. Și mă întreabă unii din presă de ce facem miting? Vă mai întrebați voi de ce facem miting? Funcționarii au asigurate și salariile și voucherele iar noi, <specialii din sănătate> trebuie să le acordăm doar din contractul cu CASA (dacă spitalele își realizează indicatorii )? Și VOI (DA, VOI!) încă nu sunteti hotărâți dacă ieșiți pe 15 în Piața Victoriei? Nu-i așa că va fi prea cald sau o să aveți o emisiune de urmărit la TV? Nu-i așa că vă așteptați ca doar câțiva lideri să rezolve aceste probleme, în timp ce vă plimbați prin Mall? NU. Nu mai merge așa ! Voi puteți schimba totul… sau nimic”, a scris Viorel Husanu.