Comisia Europeană a decis: România nu este pregătită să adere la zona euro. Mai exact, potrivit raportului publicat de forul european, țara noastră nu îndeplinește nici măcar unul dintre cele patru criterii necesare aderării la zona euro, fiind, de altfel, şi singura dintre cele şapte țări evaluate care care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv. Datele apar în Raportul de convergenţă al Comisiei Europene, dat publicității miercuri, care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia în direcţia aderării la zona euro. Acestea sunt cele şapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro.
Potrivit Raportului, doar Croaţia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preţurilor. Toate statele membre îndeplinesc criteriul privind finanţele publice, cu excepţia României, care este singurul stat membru care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv. Bulgaria şi Croaţia îndeplinesc criteriul cursului de schimb. Bulgaria, Cehia, Croaţia şi Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung. Croaţia e singura țară care îndeplineşte cele patru criterii nominale de convergenţă, iar legislaţia sa este pe deplin compatibilă cu cerinţele forului european, ceea ce înseamnă că va putea trece la moneda euro de la 1 ianuarie 2023.
Raportul de convergenţă al Comisiei Europene este documentul care stă la baza deciziei Consiliului Uniunii Europene referitoare la îndeplinirea de către un stat membru a condiţiilor necesare pentru aderarea la zona euro. Rapoartele de convergenţă sunt publicate o dată la doi ani sau atunci când un stat membru solicită în mod expres să i se evalueze nivelul de pregătire pentru aderarea la zona euro.