Primăria Zalău închiriază un spațiu de circa 40 de metri pătrați în Clădirea Transilvania pentru desfășurarea de activități comerciale. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat de consilierii locali în cadrul ședinței de miercuri, 25 mai.

Singurii care s-au opus inițiativei și au votat împotrivă au fost liberalii, pe motiv că prețul de pornire al licitației este prea mic.

“Mă bucur că nu venim iar cu concesiuni pe o perioadă de 20-25 de ani dar, și în aceste condiții, prețul de închiriere în această zonă este de 8-10 euro metrul pătrat. Noi pornim licitația de la 4 euro. Poate o să vină mai mulți, poate o să vină doar unul și atunci rămânem la 4 euro. Părerea mea este că prețul este prea mic, puteam să punem măcar 6 euro pe metru pătrat, și cu o reevaluare anuală. Zona respectivă va fi modernizată, odată cu pietonizarea străzii Unirii, centrul o să arate mai bine, chiar dacă va veni o recesiune prețurile în Zalău nu vor scădea, în cel mai rău caz vor stagna, eu, personal, consider că vor continua să crească, iar în acest context prețul de 4 euro pe metru pătrat, pe o perioadă de 5 ani, mi se pare chiar mic. Dacă era măcar cu reevaluare anuală. Dar în proiect scrie că se închiriază pe cinci ani, cu posibilitate de prelungire la același preț”. a afirmat consilierul PNL, Mihai Crisan.

“Noi avem niște tarife, pe care le-am votat în Consiliul Local, și pe baza cărora s-a construit și bugetul local. Da, aveți dreptate și dumneavoastră. Noi le-am votat tarifele, sunt oarecum mici pe metru pătrat, am discutat și cu colegii de la Patrimoniu, noi trebuie să fim mai atenți când o să venim cu noile tarife valabile pentru anul 2023 pe care o să le punem în transparență decizională anul acesta, să avem grijă să uniformizăm anumite tarife, pentru anumite spații. Așa cum spune domnul consilier, nu e normal să fie 8 euro pe metru pătrat închirierea unui spațiu pentru un chioșc și circa 4 -5 euro pentru un spațiu deja construit. Dar, prin licitație, lucrurile se reglează. Spațiul respectiv stă acolo nefolosit de vreo doi, trei ani și e păcat să îl ținem în continuare în starea asta”, a explicat viceprimarul Teodor Bălăjel.

Primarul Ionel Ciunt a ținut să sublinieze că municipalitatea a încercat să adapteze tarifele la situația economică din prezent.

“Am avut în vedere la stabilirea tarifelor pentru perioada în care ne aflăm și situația economică dificilă prin care au trecut majoritatea agenților economici, iar strategia noastră a fost să nu împovărăm suplimentar situația economică a agenților economici, ba chiar dimpotrivă, dacă putem, prin măsurile pe care le luăm, să ajutăm mediul de afaceri și antreprenorii. În această logică am gândit tarifele din acest an. Anul viitor, rediscutăm, propunem altele, ajustăm și în fiecare an o să găsim soluții adaptate la realitate”, a spus Ionel Ciunt în cadrul ședinței de Consiliu Local.

Proiectul de hotărâre a trecut, deși cei cinci consilieri liberali au votat împotrivă, cu 14 voturi pentru.

Spațiul care va fi scos la licitație este situat în Piaţa luliu Maniu, nr. 4-6, Clădirea Transilvania, corp A, parter, zona A, clasat ca Monument Istoric, grupa valorica B, cu o suprafaţă de 40,95 mp, având o valoare de inventar de 122.280,80 lei (reevaluare
31 decembrie 2021) şi cotă parte de teren în suprafaţă de 26,59 mp, pentru desfăşurarea de activităţi comerciale admise de Regulamentul Local de Urbanism aferent Planului Urbanistic General. Închirierea se face pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire prin încheierea unui act adiţional.

Preţul de pornire al licitaţiei este de 19,50 lei/mp/lună.

Chiriaşul are obligaţia să suporte toate cheltuielile referitoare la utilităţile aferente bunului închiriat şi va efectua, pe cheltuiala sa, lucrările de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie. In acest sent, chiriaşul va încheia direct cu furnizorii contracte de furnizare a
utilităţilor pentru spaţiul închiriat.

În momentul de față, Clădirea Transilvania găzduiește o parte din arhiva Primăriei Zalău – Direcția Tehnică. Tot aici funcționează dispeceratul unei firme de taxi, Biblioteca Județeană, Direcția de Asistență Socială Zalău, Casa Municipală de Cultură, sediile PNȚCD Sălaj, PMP Sălaj, ALDE Sălaj, PRO România Sălaj, Agenția Națională Antidrog, Asociația Comunelor din România, Transurbis, DIICOT.