Numărul locuințelor ANL din municipiu se dovedește insuficient, raportat la numărul de cereri. În momentul de față, în Zalău sunt 15 blocuri de locuințe pentru tineri, cu un total de 224 de apartamente, cu una sau două camere.
Consiliul Local al Municipiului Zalău a optat pentru extinderea teritorială a accesului la locuinţe pentru tineri şi pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în localităţile limitrofe – Crişeni, Hereclean, Aghireş, Panic – , dar care au domiciliul stabil în municipiul Zalău de cel puţin un an. Potrivit municipalității, măsura a fost luată deoarece la ultima analiză a cererilor depuse pentru locuințe, au fost semnalate numeroase situaţii în care solicitanţii, domiciliaţi în municipiul Zalău, îşi desfăşurau activitatea pe platforme industriale sau la puncte de lucru ale unor unităţi economice situate în localităţile limitrofe ( Crişeni, Hereclean, Aghireş, Panic).
Titularul cererii de repartizare a unei locuinţe pentru tineri, destinată închirierii, trebuie să fie major, în vârstă de până la 35 de ani la data depunerii cererii, şi să poată primi repartiţie pentru locuinţă în cel mult 60 de luni de la împlinirea acestei vârste. Cererea de locuinţă se efectuează numai individual şi în nume propriu. Titularul cererii de locuinţă şi ceilalţi membri ai familiei acestuia – soţ/soţie, copii şi/sau alte persoane aflate în întreţinerea acestuia – trebuie să nu deţină şi să nu fi deţinut o altă locuinţă în proprietate şi să nu fie beneficiarul unei alte locuinţe cu chirie, proprietate de stat, proprietate a unităţii administrativ-teritoriale sau a unităţii în care îşi desfăşoară activitatea.
Repartizarea locuinţelor se face în limita fondului disponibil, luându-se în considerare atât locuinţele libere din fondul existent, cât şi locuinţele ce urmează a fi finalizate în cadrul unor obiective de investiţii aprobate şi cuprinse în programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii.
Criteriile de ierarhizare stabilite prin punctaj se aplică numai solicitanţilor de locuinţă care au îndeplinit în totalitate criteriile de acces la locuință.
În cazul înregistrării unor punctaje egale, solicitanţii vor fi departajaţi în funcţie de situaţia locativă constatată la data efectivă a repartizării locuinţelor, având prioritate, numai în acest caz, solicitanţii a căror situaţie locativă este sau poate deveni, în mod iminent, gravă. Dacă nici acest criteriu nu este suficient, departajarea se poate face în funcţie de vechimea cererii solicitantului, luându-se în considerare data efectivă a înregistrării cererii (ziua/luna/anul), având prioritate în acest caz solicitantul a cărui cerere are vechime mai mare. În cazul când departajarea nu se poate efectua nici în baza acestor criterii, au prioritate solicitanţii care au punctajul cel mai mare acordat pe baza criteriilor cu caracter de protecţie socială (starea civilă + starea de sănătate actuală).
În ședința de Consiliu Local de luna trecută, consilierii liberali au cerut modificarea criteriilor de acordare a locuințelor ANL din municipiu, pe motiv că nu consideră corectă excluderea de pe listă a celor care nu lucrează în Zalău, dar plătesc aici taxe și impozite.
“Dacă sunt incluși oricum și cei din Crişeni, Hereclean, Aghireş, Panic, nu văd de ce nu am putea modifica acest paragraf în așa fel încât să poată beneficia și cei care nu muncesc doar în aceste localități”, a propus consilierul PNL Mihai Crișan.
În momentul de față, legea condiționează beneficiarul locuinței ANL să aibă domiciliul și locul de muncă în Zalău. Cu toate acestea, primarul Ionel Ciunt a cerut, urmare a solicitării consilierului liberal, o analiză din punct de vedere juridic pe marginea acestei probleme, pentru a vedea dacă ar putea fi modificate criteriile de acordare a acestor locuințe.