Ziua bună, dragi cititori!

Un om a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. Desigur, problema sa era acum felul în care avea să-și omoare timpul. După câteva luni, descoperi că niște furnici își găsiseră adăpost pe sub tencuiala deteriorată a celulei sale. Una dintre acele furnici părea înzestrată cu tot felul de talente, iar deținutul nostru hotărâ să o dreseze.

Avu nevoie de foarte multă răbdare, dar, după cinci ani, furnica răspundea la diverse ordine, dansa pe un fir de păr întins bine și știa să execute dublul salt mortal. După alți cinci ani, destoinica și longeviva furnică știa să interpreteze toate cântecele de la Sanremo. După încă cinci ani, ea deveni poliglotă.

Tocmai când era pe cale să treacă la următoarea etapă cognitivă omul nostru fu eliberat. Plecând, el își vârî furnica în buzunar, visând că îl va ajuta să câștige o grămadă de bani la televiziunile comerciale.

Odată ieșit din închisoare, se duse ață într-un bar și, după ce băuse, nu rezistă tentației de a lăuda priceperea furnicii sale. O așeză pe tejghea și îl chemă pe barman.

  • Ia priviți la această furnică!

Barmanul, fără a sta o clipită pe gânduri, strivi furnica zicând:

  • Vă rog să ne scuzați, domnule!

Atâțea părinți și educatori dedică ani și ani de muncă și pasiune pentru a-i educa pe copii și tineri. Adesea este destulă o singură clipită pentru ca rezultatul tuturor eforturilor lor să se năruie. Întotdeauna există la colț un astfel de nedorit și imprevizibil ”barman”.

Cheltuim bani și resurse pe tot felul de strategii moderne dar pierdem din vedere premisele majore. Tinerii și copiii cărora nu li se transmite o identitate autentică, construită pe temelia unor valori care au făcut proba timpului, sunt ușor ”striviți” de polarizarea licențioasă actuală. Influențele maladive care au luat cu asalt toată mass-media lovesc cu putere în emoționalul specific copiilor și tinerilor.

Ce este de făcut? Dacă etica și valorile creștine nu-și găsesc locul în această lume, Babelul modern își va urma cursul. Istoria bisericii ne descătușază de iluzia că psihologia modernă este singura soluție pentru educație. Cei care studiază această istorie descoperă cu bucurie o multitudine de resurse de consiliere, cunoscute cu mult înainte de a se descoperi terapii și psihologii moderne.

Educatorii copiilor și tinerilor din generția modernă nu trebuie să fie ”de gașcă”, ei trebuie să îndrepte reflectoarele către valorile morale supreme, construindu-le astfel copiilor aripi solide și viabile.

Este mai bine să dresăm elefanți decât furnici.

Vă invit să reflectăm împreună! Toate cele bune!

(Bruno Ferrero, Trandafirul de mare preț)