Ministerul Mediului, apelor și pădurilor anunță că, în urma solicitărilor multiple venite din toată țara, s-a decis prelungirea campaniei naționale “Curățăm România!” până la data de 31 mai 2022.

”Le mulțumim, în primul rând, tuturor autorităților locale și celorlalte instituții care s-au mobilizat pentru această campanie! Cu toții vrem o țară fără deșeuri abandonate, iar cifrele de până acum vorbesc de la sine: peste 350.000 de kg de deșeuri colectate, peste 800 de acțiuni organizate și 230 de primării care au depus la AFM solicitări de finanțare”, a declarat secretarul de stat Bogdan Bălănișcu, coordonatorul campaniei naționale ”Curățăm România!”.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, s-a declarat mulțumit de rezultatul de până acum, însă spune mai există foarte multe zone pline cu deșeuri și că perioada pentru ampla campanie de ecologizare se extinde pentru a reuși cât mai mulți voluntari să se implice.

”Sunt rezultate bune, însă ne dorim și mai mult. Și pentru că am constatat că interesul față de campanie este într-o continuă creștere, dar și pentru că încă mai există multe zone poluate cu deșeuri, am luat decizia să prelungim campania până la sfârșitul lunii mai”, a precizat demintarul.

Totodată, ministrul a constatat că sunt foarte multe primării în țară care nu au dat niciun semn de implicare și că prelungirea campaniei este o șansă și pentru aceste autorități locale. Dacă nici pe parcursul lunii mai nu vor organiza acțiuni de ecologizare, din iunie le va bate la ușă Garda de Mediu.

”Avem, bineînțeles, și exemple negative, primării care, până acum, în ciuda eforturilor noastre, nu au dat niciun semn de mobilizare. Și pentru aceștia prelungirea cu o lună a campaniei ar trebui să fie o veste bună, pentru că încă mai au șansa să se implice în curățarea comunităților pe care le administrează. La finalul campaniei vom trage linie și vom considera că primăriile care nu s-au implicat au luat această decizie pentru că, pe teritoriul lor, probabil că nu există deșeuri abandonate. Vrem să verificăm acest lucru și, tocmai de aceea, începând cu 1 iunie, Garda Naţională de Mediu va demara controale tematice, în toată țara, cu privire la respectarea legislației privind salubrizarea terenurilor. Primăriile care nu s-au implicat în campanie vor fi, bineînțeles, primele vizate de aceste controale”, a adăugat ministrul Tanczos Barna.

În Sălaj, mii de voluntari au adunat gunoaie

De la debutul campaniei de ecologizare, mii de voluntari s-au implicat pentru ecologizarea zonelor sufocate de deșeuri abandonate. Angajați ai instituțiilor publice, sute de cadre didactice și mii de copii de toate vârstele, pompieri, jandarmi, de la oameni simpli până la șefii județului, toți au coborât în râpe, șanțuri și maluri de ape, au cutreierat păduri, pășuni și poieni, să curețe localitățile și mediul înconjurător de gunoaie.

Cea mai recentă și mai amplă acțiune a fost organizată de Ziua Tineretului, la Barajul de acumulare de la Vârșolț, și popularizată de Garda de Mediu Sălaj.

Zeci de angajați, câteva hectare ecologizate, tone de deșeuri colectate! Este rezultatul sălăjean al unei singure zile din campania națională “Curățăm România!”, derulată de Ministerul Mediului, apelor și pădurilor. Zona barajului de acumulare Vârșolț a fost curățată de deșeurile abandonate de oamenii indiferenți și iresponsabili față de mediu, față de sănătatea lor și a urmașilor lor. Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Sălaj mulțumește tuturor angajaților instituțiilor publice implicați în acțiunea de azi: Jandarmeria Sălaj, Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor (AJVPS), domnului Subprefect Florin Florian, Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Sălaj, Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Sălaj, Agenției pentru Arii Naturale Protejate. Mulțumi tuturor voluntarilor implicați în acțiunile din tot județul”, a declarat Răzvan Fazacaș, comisar-șef al instituției.

elevii Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Zalău