”Caravana Educației”, un proiect inedit al Tineretului Social Democrat (TSD) România și organizat în premieră la nivel național, a pornit oficial luni, 2 mai, din Calafat – județul Dolj și va străbate aproape toată țara.

Autocarul special amenajat într-o ”sală de clasă” prin grija unor societăți din Zalău va găzdui, în fiecare localitate conform graficului organizatorilor,  meditații gratuite pentru elevii claselor a VIII-a care vor susține în curând evaluarea națională.

Complementar cu meditațiile gratuite din autocar, tinerii social-democrați au gândit și o platformă online unde toți elevii dornici să se pregătească suplimentar pentru examenele de evaluare vor avea suportul cadrelor didactice pentru a obține rezultate cât mai bune la examene caravanaeducatiei.ro

Mihai Ghigiu – președintele interimar TSD România, Cezar Stancu – președinte TSD Sector 3, Marius Rândunică – secretarul TSD și zălăuanul David Țîrlea – membru în Grupul de Inițiativă al PSD România și consilier în cadrul Ministerului Muncii, sunt printre tinerii social-democrați de la care a pornit ideea și care au contribuit semnificativ pentru  ca acest proiect de conștientizare a importanței Educației pentru societate să fie pus în aplicare.

”Caravana Educației este un proiect național lansat de TSD în cadrul misiunii sale de a promova educația ca prioritate a tinerilor social democrați. Programul vizează oferirea de sprijin tinerilor de clasa a VIII-a din mediul rural și urban mic pentru Evaluarea Națională. În centrele pregătite de colegii de la TSD se vor preda 10 tematici la Limba română și matematică, conform programelor aprobate. Caracterul total inedit al activității și element central al caravanei îl reprezintă autocarul TSD, branduit cu logoul organizației și denumirea proiectului. Prin intermediul lui, dorim să ajungem în cât mai multe locuri din țară. Le mulțumesc tuturor colegilor care pun umărul la proiectele TSD, gândite în amănunt, și prin care ne dorim să fim de real ajutor societății”, a precizat Mihai Ghigiu, președintele Institutului Național de Administrație și președinte interimar al TSD România.

În interiorul său, autocarul este organizat sub forma unei săli de clasă, cu scaune, pupitru de scris, ecrane pe care pot prezenta lecțiile, flipchart, tablă și orice alt element care va fi considerat necesar pentru clasa mobilă. În această <sală> inedită se va desfășura 1 dintre cele 10 lecții la momentul în care caravana va ajunge în județul respectiv.

”Sunt onorat și bucuros că am șansa ca alături de colegii de la nivel național să dăm startul acestui proiect îndrăzneț și unic în țara noastră. Am crezut în proiect, cred și în reușita lui. Județul Sălaj a avut un mare aport în implementarea ideii Caravanei Educației, autocarul fiind închiriat și colantat de firme din Zalău. Țin să mulțumesc organizației centrale a Partidului Social Democrat pentru tot sprijinul oferit acestui proiect al TSD”, a declarat David Țîrlea pentru Graiul Sălajului.

În fiecare județ din țară există o echipă de organizare a meditațiilor. În baza itinerariului, echipa județeană va asigura cadrele didactice care să ofere consultații, va mediatiza anterior activitatea și va continua proiectul. Autocarul caravanei a plecat din Zalău duminică, 1 mai, cu destinația Calafat, unde s-au și organizat primele cursuri. Zilele următoare va ajunge la Piatra Sat (Olt), Țicleni și Burjuc (Hunedoara), Oțelul Roșu și Cornereva (Caraș Severin), Gurahonț (Arad) și va porni spre Bihor.

Cezar Stancu: ”Vrem să arătăm că învățarea se poate face oriunde – pe stradă, acasă, la școală, chiar și în autocar”

Prin acest proiect TSD s-a gândit să ofere un sprijin copiilor din mediul rural și din urbanul mic. Toate statisticile arată că în aceste două medii rata de abandon școlar este îngrijorătoare, la evaluarea națională promovează tot mai puțini copii și au nevoie de ajutor specializat. De asemenea, ne dorim să asigurăm acces și la o platformă on line, pentru toți copiii din toată țara, deoarece această caravană va putea ajunge numai în anumite localități. De ce caravana? Pentru că vrem să arătăm că Educația, procesul de învățare, se poate face oriunde – și pe stradă, și acasă, și la școală, chiar și în autocar. Ne propunem să ajungem măcar în 30 de județe din țară, să le deschidem un orizont. Noi nu putem substitui procesul de învățare la școală, dorim să-i ajutăm”, a declarat Cezar Stancu, co-inițiator al proiectului ”Caravana Educației”, pentru Graiul Sălajului.

De altfel, ideea Caravanei a pornit de la Cezar. A vrut anul trecut să organizeze o caravană a vaccinării, însă, după dezbateri în cadrul TSD și în contextul scăderii interesului pentru vaccinare, ideea a fost abandonată.

Ulterior, Mihai Ghigiu, președintele interimar al TSD România, a adus în discuție modelul portughez de programe de  meditații. S-a aprins beculețul și de la autocarul vaccinării s-a trecut la autocarul meditațiilor. Punând cap la cap ideile tinerilor, programul de meditații gratuite a debutat fix de Ziua Tineretului și autocarul Caravanei Educației va călători până la data de 24 mai, iar proiectul va continua prin suport pe platformele on line.