Sălajul e cunoscut, de când lumea și pământul, ca județul mic, liniștit, în care se întâmplă puține fenomene atipice. Dacă puținele ”evenimente”  din zona acva-silvică se refereau pescuit, la daunele asupra culturilor agricole produse de porcii mistreți și ciute, în ultimii ani au apărut știri de senzație deoarece s-au diversificat speciile de animale sălbatice care au găsit în pădurile Sălajului locul ideal pentru a viețui. Și-au făcut apariția primele exemplare de urs. Apoi, au apărut lupii și șacalii.

Zilele acestea, face furori vestea că sunt castori mulți pe Valea Clițului.

”Șoc” sau nu, castorii există de câțiva ani și sunt specie protejată

Castorii au apărut pe Someș de câțiva ani, după cum ne relata Gadi Zaharie într-o frumoasă expediție în canoe, vara trecută, pe Someș. Doar că nu s-a vorbit prea mult de castori pentru că prea puțini sălăjeni cunosc fenomenul și îl urmăresc. Apăruseră în urmă cu vreo doi ani știri din Satu Mare despre reapariția castorilor pe malul Someșului, după ce au migrat din Maramureș.

Castorii, la Satu Mare

Prezența lor pe teritoriul Sălajului a captat atenția acum, când dinspre Someș au început să migreze pe afluenții acestuia.

De Paști, venit acasă la mama soacră, în satul Cliț  – sat aparținător comunei Băbeni, Adi Rusu, jurnalist pe meleaguri maramureșene la ”Detectivul de presă ȘOC!”, a aflat de la săteni că există castori pe Valea Clițului, afluent al Someșului. Nu a reușit să filmeze castorii, dar a filmat ”isprava” acestora. Copacii retezați și punți făcute din crengi pentru a controla nivelul apei.

Jurnalistul era intrigat de faptul că acești castori modifică cursul Văii și autoritățile, la fel ca sătenii, nu fac nimic. Însă castorul este specie protejată prin lege. ”ȘOC! CASTORII deviază o VALE în satul Cliț din județul Sălaj, la doi pași de Stanii Clițului. Rozătoarele SECERĂ pur și simplu copacii din care fac baraje iar valea INUNDĂ zona sub indiferența autorităților locale”, spune Adi Rusu în postarea sa.

În România, castorul a dispărut acum mai bine de un secol, însă prin 2004, deoarece specia este considerată una protejată, au fost aduse Germania 182 de exemplare. Acestea au fost eliberate pe mai multe râruri importante din România. S-au înmulţit şi s-au extins în diverse zone, iar Someșul și afluenții lui este ofertant pentru preocuparea principală a castorillor. Aceștia rod vegetaţia de pe marginea apelor ca să îşi facă baraje şi îşi sapă propriile galerii în digurile de protecţie, fapt care duce la fisuri.

Urșii, lupii și șacalii nu mai pleacă. Mistreții s-au rărit considerabil

Când a fost semnalată prezența primului exemplar de urs pe teritoriul Sălajul a fost nebunie. Toată lumea încerca să afle cine l-a adus, de unde și cum.

Acum, sălăjenii încep să se obișnuiască cu existența lor și învață să alerteze autoritățile atunci când îi observă. Dar, mai ales, să fie precauți când se plimbă prin frumoasele păduri din Țara Silvaniei.

Așa cum a informat Dan Maxim, inginer silvic la Garda Forestieră Sălaj, urșii au apărut în Sălaj în urmă cu doi-trei ani, iar anul trecut s-au constituit patru comisii pentru stabilirea pagubelor produse de aceștia. Tot anul trecut, cinci comisii au fost constituite pentru stabilirea pagubelor produse de lupi.

”Mistreți nu mai sunt atât de mulți în fondul forestier sălăjean. Pesta porcină și măsurile luate de autorități au ca efect scăderea numărului de exemplare de mistreți. Dacă în 2020 erau 2043 de exemplare, în 2021 au fost doar 1041. În schimb, avem lupi și șacali care atacă stâne, avem urși care atacă stupine. În 2020 avem avut 58 de comisii constituite pentru pagubele produse de mistreți și 88 de procese verbale întocmite, iar anul trecut am avut doar 26 de comisii pentru mistreți. Ni s-au adăugat patru comisii pentru urși, cinci comisii pentru. Aceste exemplare de urși și lupi nu au părăsit județul, și anul acesta avem deja constituite patru comisii,din care una singură pentru mistreț. Comunele în care au fost semnalate problemele sunt Buciumi, Gârbou, Cizer”, a precizat Dan Maxim în cadrul ședinței Colegiului Prefectural.