Evaluarea Direcției Județene de Statistică (DJS) Sălaj, prezentată în cadrul ședinței lunare a Colegiului Prefectural, arată că în perioada sărbătorilor pascale a crescut semnificativ procentul sălăjenilor care s-au autorecenzat.

Nicolae Joldeș, directorul DJS Sălaj, spune că au fost înregistrate peste 56 de mii de chestionare până la data de 25 aprilie, depășindu-se astfel pragul psihologic de 50 de mii de chestionare completate în cadrul autorecenzării.

Raportat la populația țintă, acest număr de chestionare reprezintă 27,2 la sută, Sălajul clasându-se pe locul 10 la nivel național. Cu acest procent, județul nostru continuă să depășească media pe țară care, la data de referință sus-menționată, este 24,1 la sută.

”Ne-am propus ca, până la data de 15 mai, să depășim pragul de 35 la sută. Și vă rog, pe această cale, să încurajați populația să se autorecenzeze. Desigur, vă și mulțumesc tuturor directorilor pentru parteneriatul de până acum, pentru eforturile comune depuse. Le mulțumesc și recenzorilor asistenți și tuturor primarilor și funcționarilor care au depus eforturi considerabile pentru a avea cât mai mulți cetățeni autorecenzați. Avem și comune cu număr foarte mic de chestionare completate, iar în aceste cazuri explicația edililor este că recenzorii nu vor avea suficiente chestionare față în față dacă ajută acum populația să se autorecenzeze. Problema este că timpul nu le va fi suficient să realizeze chestionarele față în față, pentru că nu vor putea completa 400 de chestionare în același interval ca la Recensământul Agricol. Am fost în teren, am discutat personal cu recenzorii ARA, cu cei selectați pentru chestionarele față în față, cu edilii. Am avut acțiuni la Electrica, la Spitalul Județean, am fost la ISU, la Jandarmerie, la Adunarea CARP. Angajații Direcției sunt pregătiți și dispuși să meargă în teren și să reușim ca un număr cât mai mare a populației țintă să se autorecenzeze”, a precizat Nicolae Joldeș.

Prefectul Dari Toma a solicitat directorilor să insiste asupra autorecenzării, iar lui Nicolae Joldeș, să ajungă în toate deconcentratele de la nivelul județului Sălaj.

”Am rugămintea să ajungeți în toate deconcentratele și să insistați cât de mult puteți pe autorecenzare. Dacă nu depășim pragul de 35 la sută există riscul ca sectoarele pentru aplicarea chestionarelor față în față să fie de două ori mai mari decât la Recensământul Agricol”, a precizat prefectul Sălajului.

Zalăul, locul I la autorecenzare

În primele 44 de zile de la debutul Recensământului Populației și Locuințelor, la nivelul Sălajului sunt înregistrate 56.155 de chestionare în aplicația online. În mediul urban, gradul de autorecenzare este de 33,2 la sută, în timp ce în mediul rural gradul de autorecenzare este de 66,8 la sută.

Însă, din totalul chestionarelor completate, aproape 27 la sută sunt prin autorecenzare proprie (adică fiecare persoană a completat singură chestionarul), iar 73,2 la sută dintre respondenți au apelat la recenzorul asistent.

Cele mai multe chestionare completate în primele 44 de zile de RPL aparțin locuitorilor din Municipiul Zalău – respectiv 12.854 de chestionare, urmat de orașul Cehu Silvaniei, cu 2.398 de chestionare. Locul trei este ocupat de comuna Sărmășag cu 2.036 de chestionare, locul patru – de orașul Șimleu Silvaniei cu 1.968 de chestionare, iar locul V este ocupat de comuna Meseșenii de Jos, cu 1949 de chestionare completate. Și comuna Nușfalău stă bine, având puțin peste 1.600 de chestionare completate, în timp ce Hereclean vine din urmă cu 1.546 de chestionare completate.

În topul negativ al autorecenzării se află comunele Fildu de Jos cu numai 109 chestionare completate, Băbeni cu 178 de chestionare, Lozna cu 151 de chestionare și Cuzăplac cu 191 de chestionare.

Potrivit datelor prezentate, doar două unități administrativ teritoriale au depășit 50 la sută din populația țintă autorecenzată, în timp ce 20 de UAT-uri au depășit 35 la sută. UAT-uri cu procente între 10 și 20 la sută din populație autorecenzată sunt 17; între 20 și 30 la sută populație autorecenzată sunt 15 UAT-uri, iar între 30 și 40 la sută sunt 17 UAT-uri. Cu procente între 40 și 50 la sută sunt doar 10 UAT-uri.

Din 16 mai, recenzorii bat la uși

Conform calendarului RPL 2021, autorecenzarea proprie sau asistată de recenzori ARA se poate face numai până în 15 mai.

Din data de 16 mai, recenzorii selectați vor fi nevoiți să colinde gospodăriile și să aplice chestionarele față în față, ceea ce presupune timp mai mult și bani cheltuiți de stat pentru plata recenzorilor, iar persoanele care sunt recenzate prin aceste chestionare pierd facilitatea zilei libere de la serviciu. Această a doua etapă a aplicării chestionarelor se va derula numai până în 17 iulie 2022. Pentru o pregătire cât mai bună a recenzorilor, în perioada 2-10 mai 2022, Direcția Județeană de Statistică va desfășura activități de instruire a recenzorilor, a recenzorilor șefi, coordonatorilor.

Instruirile vor avea loc în Sala ”Porolissum” a Centrului de Cultură și Artă Sălaj, iar sesiunile de instruire se vor organiza cu câte 60 de persoane.

În perioada 25 iulie-7 august, se va recurge la un sondaj în teren pentru verificarea activității recenzorilor în perioada de aplicare a chestionarelor față în față și a datelor completate în chestionare. Din fiecare județ va fi selectată pentru evaluarea postrecensământ câte o localitate din mediul urban și una din mediul rural.