În ultima perioadă s-a vorbit mult în spațiul public despre achiziția de vaccinuri anti-Covid făcută de România. În funcție de agenda politică, partidele au adus acuzații celor care au contractat achiziția de vaccinuri în perioada pandemiei, acuzațiile vizându-i în principal pe foștul premier liberal, Florin Cîțu, și pe cei doi miniștri ai sănătății de la USR, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

Acuzațiile vin în special dinspre tabăra PSD care, prin vocea președintelui său, Marcel Ciolacu, spune că România a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin pentru 15 milioane de români și că ar mai fi un contract în derulare pentru achiziția a 40 de milioane de doze care ar urma a fi livrate României în cursul acestui an, dar și în 2023. Pe de altă parte, actualul ministru al Sănătății, pesedistul Alexandru Rafila, spune că aceste contracte ar fi fost semnate în luna mai a anului 2021, când la minister era userista Ioana Mihăilă.

În acest context, dinspre zona politică și a presei s-au adus acuzații Direcției Naționale Anticorpție (DNA), despre care s-a spus fie că nu acționează, fie că acționează la comandă politică. DNA, al cărui șef este acum sălăjeanul Crin Bologa, reconfirmă faptul că în curs se află o investigație cu privire la achiziția de vaccinuri anti-Covid. Totodată, DNA susține că nu cedează presiunilor venite din zona politică și derulează ancheta conform legii.

”Ca reacție la articolele apărute în mass media și afirmațiile unor politicieni cu privire la acțiunea procurorilor în general și a procurorilor DNA în particular în legătură cu anchetarea achizițiilor de vaccinuri anti-COVID-19, Direcția Națională Anticorupție are următoarea poziție: Dezaprobăm încercările de atragere a instituției în jocurile politice. Nici un mijloc de presiune publică și nici indicații venite dinspre clasa politică nu îi vor determina pe procurori să acționeze altfel decât în cadrul strict reglementat de lege. Reamintim că activitatea de urmărire penală are ca scop aflarea adevărului și tragerea la răspundere a celor vinovați și nu se desfășoară în funcție de agenda politică a anumitor persoane ori de interese circumstanțiale, ci într-un cadru procesual penal riguros, stabilit prin norme și legi, atât în ceea ce privește activitățile procedurale desfășurate în cauză, cât și din perspectiva comunicării publice. În ceea ce privește caracterul urmăririi penale, procurorii sunt obligați să respecte prevederile art. 285 alin. 2 din Codul de procedură penală potrivit căruia <procedura din cursul urmăririi penale este nepublică>, ale art. 62 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 republicată, care prevede, printre altele, faptul că <în comunicarea publică, parchetele trebuie să respecte (…) caracterul nepublic al urmăririi penale (…)> și art. 12 alin. 1 lit. e și f din Legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public care reglementează exceptarea de la comunicarea publică a datelor din dosare penale atunci când se periclitează ancheta etc. Precizăm că DNA a deschis în septembrie 2021 și în prezent desfășoară o investigație penală, ca urmare a sesizării din oficiu, privind modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID-19, de la declanșarea pandemiei până în present. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare cu respectarea normelor privind buna desfășurare a anchetei penale”, precizează DNA.

În cursul lunii septembrie a anului trecut, DNA a recunoscut că a început o anchetă cu privire la achiziționarea de vaccinuri.

”Ca răspuns la solicitările transmise de către reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să vă comunice următoarele: Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei până în prezent. Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (<in rem>), respectiv abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat. Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidență penală. Alte informații referitoare la stadiul anchetei nu pot fi puse la dispoziție în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001”, se arăta în comunicatul remis de DNA anul trecut.