Ucraina tinde să devină un fenomen care atinge și coagulează nu doar social, economic sau militar. O altă ”consecință” a invaziei rusești în Ucraina este și una culturală, comparabilă probabil cu fenomenul Vietnam, cu diferența că atunci se milita împotriva războiului,iar acum este vorba de solidaritatea oamenilor cu suferința poporului ucrainean.
După 28 de ani, Pink Floyd – ”Rise Up” pentru Ucraina
Legendarii Pink Floyd s-au reunit după 28 de ani pentru a cânta din nou, de data aceasta pentru Ucraina. Single-ul lansat de Pink Floyd a strâns în câteva zile peste 6 milioane de vizionări pe Youtube, iar banii colectați vor fi donați pentru susținerea ucrainenilor.
”În această seară, la miezul nopții, Pink Floyd va lansa <Hey Hey Rise Up>, în sprijinul poporului ucrainean. Îi veți vedea pe David Gilmour și Nick Mason alături de vechiul bassist de la Pink Floyd Guy Pratt și Nitin Sawhney la clape, toți însoțind vocea extraordinară a lui Andriy Khlyvnyuk din trupa ucraineană Boombox. Toate încasările sunt destinate pentru Ukrainian Humanitarian Relief”, au anunțat cei de la Pink Floyd înainte de lansare.
Clipul postat joi noaptea începe cu povestea invaziei rusești în Ucraina și povestea emoționantă a starului ucrainean care s-a întors să își apere țara.
”În 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina. Solistul trupei Boombox, Andriy Khlyvnyuk, a părăsit turneul trupei sale care se desfășura în Statele Unite și s-a întors acasă, la Kiev, pentru a-și apăra țara. Trei zile mai târziu, el a postat pe Instagram un video în care cânta un cântec popular ucrainean <The Red Viburnum in the Meadow>. Acum, Pink Floyd se alătură lui Andriy să-i sprijine mesajul de rezistență”, este textul care precede melodia.
Ce l-a impresionat pe legendarul David Gilmour?
Chitaristul David Gilmour a povestit cum a ajuns să vrea să susțină eforturile ucrainenilor de a rezista în fața invaziei rusești.
„Ca mulți alții, am simțit furia și frustrarea acestui act josnic, al unei țări independente, pașnice și democratice invadată și asasinată de una dintre cele mai importante puteri ale lumii”.
Gilmour mai povestește că l-a cunoscut pe Andreiy și trupa sa Boombox în 2015, când ”am cântat la Koko din Londra pentru a susține Belarus Free Theatre, ai cărui membri fuseseră încarcerați. Pussy Riot și trupa ucraineană Boombox au fost, de asemenea, pe afiș. Aceștia din urmă trebuiau să susțină propriul concert, dar solistul lor, Andrei, nu a putut ajunge la timp din cauza unor probleme cu pașaportul. Așa că restul trupei a cântat cu mine. Am cântat „Wish You Were Here” pentru Andrei în acea seară. Recent, am auzit că a părăsit turneul american cu Boombox pentru a se întoarce în Ucraina și a se alătura apărării. Apoi am văzut acest videoclip uimitor pe Instagram, în care el se afla într-o piață din Kiev, cu o frumoasă biserică cu boltă aurită în fundal și cânta într-un oraș tăcut, fără trafic din cauza războiului. Acel moment puternic m-a făcut să vreau să adaug muzică”.
Povestea lui Andriy Khlyvnyuk – simbolul rezistenței ucrainene
Așa cum povestea și David Gilmour, Andriy Khlyvnyuk se afla, la începutul invaziei ruse din Ucraina, într-un turneu cu trupa sa în Statele Unite ale Americii. Imediat s-a întors în țara natală și s-a înrolat în forțele de apărare ucrainene. „Nu mai suntem oameni de afaceri, proprietari de baruri, vedete rock pentru următoarele nu știu câte zile”, a spus Andriy Khlyvnyuk. „Suntem soldați.”
A postat pe Instagram o melodie populară ucraineană pe care a cântat-o singur, în Piața Sofiyskaya din Kiev. Imediat a devenit virală și o mulțime de artiști, ucraineni și nu numai, au folosit înregistrarea cu Andriy Khlyvnyuk și au creat o mulțime de variante impresionante.
În ultima săptămână din martie, Andriy Khlyvnyuk a fost rănit de un șrapnel, în timp ce se afla în misiunea de apărare a Kievului. Din fericire, nu a fost foarte grav, așa cum trupa sa a anunțat în 26 martie: ”Prieteni, nu vă faceți griji, Andriy este în siguranță, bine dispus. Medicii au luat toate măsurile necesare. Vă mulțumim tuturor pentru susținere! Glorie Ucrainei”, au scris colegii săi de trupă. Vestea a fost însoțită și de o postare a lui Andriy, două zile mai târziu, care anunța că „lucrează” cu legendarul David Gilmour: ”Injury is no reason, let’s work with the legendary #davidgilmour support Ukraine loud and all over the world! Thank you Mr. Gilmore!!! Dreams do come true!!!”.
”Hey, Hey, Rise Up!” pe primul loc în mai multe țări
Piesa semnată de Pink Floyd a spart topurile în iTunes în mai multe țări, printre care și România: SUA, Regatul Unit, Franța, Germania, Țările de Jos, Belgia, Australia, Canada, Polonia, Republica Cehă, Finlanda, Grecia, Italia, Lituania, Luxemburg, Malta, Paraguay, Portugalia, Noua Zeelandă, Norvegia, România, Slovacia, Africa de Sud, Suedia , Elveția e lista țărilor în care oamenii au ridicat piesa pe primul loc.
”Având în vedere că banii strânși merg în Ucraina, se pare că totul a ieșit grozav. Mulțumiri uriașe lui Pink Floyd și lui David Gilmore însuși”, au scris cei de la Boombox.