Consilierii județeni, convocați de îndată în ședință exraordinară vineri, 8 aprilie, au aprobat în unanimitate proiectul de hotărâre privind modernizaea Spitalului de Recuperare cu bani din PNRR.
Valoarea totală a investiției este de 10.737.437 lei, inclusiv TVA, din care valoarea maximă eligibilă prin Programul Național de Redresare și Reziliență este de 2.089.904 lei, inclusiv TVA. În aceste condiții, administrația județeană se angajează să suporte diferența de preț, de peste 8 milioane de lei, căutând alte surse de finațare pentru această sumă.
Specialiștii din cadrul administrației județene au explicat, în ședința de vineri, faptul că valoarea de 2.089.904 lei este valoarea maximă eligibilă, deoarece PNRR impune un cost unitar de 440 euro/metru pătrat, care se calculează la suprafața desfășurată de 754 mp, cheltuială la care se mai adaugă o stație de încărcare pentru mașini electrice, în valoare de 25.000 de euro, de asemenea cheltuială eligibilă. Socotindu-le, se ajunge la 2.089.904 lei.
Practic, Consiliul Județean intenționează să finanțeze prin PNRR reabilitarea clădirii deja existente, iar într-o etapă următoare se dorește mansardarea imobilului, pentru a oferi spațiu suficient compartmentelor de Recuperare și Reumatologie, care funcționează în incinta acestuia. Această extindere pe verticală nu este însă eligibilă prin PNRR, astfel că administrația județeană va căuta alte surse de finanțare, fie din fonduri guvernamentale, fie din alt tip de fonduri europene. Potrivit celor spuse în ședință, devizul de lucrări se va împărți pe două componente, un deviz care să se refere la clădirea existenă, iar un alt deviz pentru extinderea propusă.
Clădirea, veche de peste 80 de ani, nu a beneficiat de reparații capitale
Clădirea propusă spre reabilitare a fost construită în jurul anului 1940, destinația inițială fiind de locuințe pentru cadre militare. Regimul de înălțime actual al construcției este de P+1 etaj, cu o suprafață actuală desfășurată de 754 metri pătrați. La parter funcționează compartimentul de Recuperare, iar la etaj compartimentul de Reumatologie.
Construcția este prevăzută cu două căi de acces și o singură casă de scară pentru asigurarea circulației pe verticală.
După ce a fost preluată de către Spitalul Județean de Urgență Zalău, în anul 1965, construcția nu a suferit modificări substanțiale, doar
mici intervenții sau reparații curente.
Prin investiția propusă se intenționează reabilitarea, extinderea și creșterea eficienței energetice pentru acest imobil, în scopul menținerii sale în stare bună de funcționare din punct de vedere al siguranței în exploatare, al igienei și sănătății celor care utilizează acest spațiu.
Principalele obiective avute în vedere sunt asigurarea circuitelor funcționale și medicale specifice; separarea acceselor pentru cele două compartimente; dotarea clădirii cu ascensor vertical pentru transportul persoanelor și materialelor; realizarea circuitelor funcționale pentru personal și pacienți; asigurarea funcționării cabinetului medical de tip ambulatoriu; dotarea spațiilor cu mobilier și aparatură medicală; refacerea instalațiilor. În proiect este prevăzută, de asemenea, extinderea clădirii pe verticală cu încă un etaj, unde va funcționa compartimentul Reumatologie.