E jale în Sălaj din cauza arderilor iresponsabile. Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Sălaj anunță că nu face rabat de la aplicarea de amenzi proprietarilor sau utilizatorilor terenurilor incendiate în ultima perioadă.
Terenurile incendiate sunt localizate prin sistem satelit și proprietarii ori utilizatorii terenurilor pot fi identificați, astfel că și amenzile vor fi aplicate celor care se fac vinovați de arderi. În plus, Garda de Mediu are și un protocol în vigoare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență și APIA, astfel că toate incendiile sunt monitorizate.
Amenzile sunt mari, mai ales în cazul persoanelor juridice, iar în cazul în care sunt afectate și arii protejate, pedepsele pot consta chiar în închisoare de la 3 luni până la 1 an.
”Atât la noi în județ, cât și în alte zone din țară, oamenii nu conștientizează daunele pe care le produc. Comisarii noștri sunt în alertă și anunțăm din nou, și pe această cale, că arderea miriştilor, a stufului, a tufărişurilor sau a vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, constituie contravenție pentru proprietarii terenurilor și se sancționează conform OUG 195/2005 – privind protecția mediului.
Pentru persoanele fizice, cuantumul amenzilor este cuprins între 3.000 și 6.000 de lei. Pentru persoanele juridice, cuantumul amenzilor este cuprins între 25.000 și 50.000 de lei.
În cazul în care terenurile se află în ariile protejate sau sunt terenuri supuse refacerii ecologice, arderea miriştilor, a stufului, a tufărişurilor şi a vegetaţiei ierboase constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă”, a declarat comisarul șef al Gărzii de Mediu Sălaj, Răzvan Fazacaș.
Vă reamintim că în Sălaj, conform statisticii ISU, în această lună au fost înregistrate peste 200 de incendii din cauza arderilor necontrolate. Numai la sfârșitul de săptămână trecut au ars 56 de hectare de vegetație uscată, 24 de hectare de litieră de pădure și 2 anexe gospodărești. Cel mai grav incendiu s-a înregistrat pe Măgura Priei, fiind necesară intervenția pompierilor militari ai ISU Sălaj în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență sau personal al Ocoalelor Silvice.
Un numar de amenzi amenzi aplicate anul acesta nu ne poate comunica d-l Fazecaş sau doar stau in “alertă” aşa ei…???