Numărul infectărilor cu coronavirus este din nou pe un trend crescător. Autoritățile nu exclud impunerea unor noi restricții, recomandând purtarea măștii în continuare, chiar dacă aceasta nu mai este obligatorie, și testarea. În paralel, decidenții au în plan să închidă centrele de vaccinare și să mute această activitate în cabinetele medicilor de familie.
“Se repetă, dacă vreți, ceea ce s-a întâmplat şi în perioadele anterioare: orașele cele mai mari cu activitate intensă, cu interacțiunile multiple, dau cele mai mari numere în ceea ce privește numărul de cazuri noi. Monitorizăm cu atenție creșterea care se înregistrează în aceste zile. Ministerul Sănătății a păstrat toate instrumentele care țin de minister în ceea ce privește diagnosticul, evaluarea, tratamentul acestor pacienți; există aceeași capacitate operațională, centrele de evaluare ambulatorii, încurajăm de asemenea testarea ca măsură de control al acestei pandemii, în țara noastră. Este un trend general înregistrat în Uniunea Europeană, nu se întâmplă doar în România și, în mod evident, recomandăm cu foarte multă seriozitate păstrarea măsurilor de protecție individuală legate de utilizarea măștii, mai ales în mijloacele de transport, în spațiile închise și distanțare, acolo unde este posibil, evitarea aglomerației, împreună cu măsurile de igienă individuală”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la finalul ședinței de Guvern din această săptămână.
Ministrul a explicat că, așa cum s-au ridicat restricțiile, nu este exclus ca acestea să fie reintroduse, în cazul în care vom asista din nou la o creștere îngrijorătoare a numărului de infectări.
“Preocuparea noastră și propunerile de ridicare etapizată a restricțiilor au fost făcute în corelație cu numărul de persoane internate în spital şi mai ales cu numărul de persoane internate în secțiile de Terapie Intensivă. Atât timp cât această infecție nu va afecta sau va avea un impact mic asupra capacității de acordare a asistenței medicale, nu vor fi niciun fel de probleme. Vom monitoriza acest lucru și probabil că, dacă va exista un tren rapid ascendent, care să ducă, de exemplu, la aglomerarea secțiile de Terapie Intensivă, împreună cu cei care au această expertiză de la nivelul instituțiilor de sănătate publică și, bineînțeles, cu ceilalți reprezentanți ai Guvernului, vom veni ca să putem să discutăm o astfel de problemă. Dar nu aș vrea să plecăm de aici cu concluzia că deja s-a stabilit un mecanism prin care restricțiile vor fi reintroduse. (…) Situația de acum este, dacă vreți, preocupantă, în sensul că s-a schimbat trendul. Dintr-un trend ascendent am intrat pe unul crescător, cu aceleași tulpini virale, fără tulpina Delta, care practic a dispărut din circulație. Monitorizăm situația”, a spus Alexandru Rafila.
Centrele de vaccinare vor fi închise
Autoritățile au în plan să închidă centrele de vaccinare din țară, în viitorul apropiat. Acestea presupun cheltuieli cu personalul și utilitățile, iar numărul celor care le trec pragul este mic. Potrivit ministrului Sănătății, vaccinarea se va face în continuare la medicul de familie.
“Facem trecerea de la sistemul cu centre de vaccinare către medicii de familie. Acest proces va mai dura un anumit interval de timp. Există încă centre de vaccinare la nivelul unităților sanitare, iar ulterior încercăm să includem această vaccinare în programul obișnuit de imunizare care există în țara noastră”, a explicat Alexandru Rafila.
În Sălaj s-au închis deja mai mult de jumătate dintre centrele de vaccinare
Programul centrelor de vaccinare din Sălaj a fost modificat și mult redus din cauza solicitărilor puține, dar și datorită faptului că vaccinarea anti-covid se poate face în prrezent și la cabinetele medicilor de familie.
Au rămas funcționale, dar numai în anumite zile, centrul de vaccinare de la Cercul Militar Zalău, cel de la Șimleu, de la Jibou și de la Sărmășag.
Centrul de la Cercul Militar Zalău este deschis doar miercurea și sâmbăta. Miercuri, programul este între orele 14.00-20.00, iar sâmbăta, între orele 8.00-14.00.
Centrul de vaccinare de la Cercul Militar Șimleu Silvaniei mai este deschis doar în zilele de marți și vineri, între orele 14.00-18.00.
La centrul de vaccinare de la Casa de cultură Jibou, sălăjenii se pot vaccina în zilele de luni și joi, între orele 15.00-19.00.
Centrul de vaccinare de la SVSU Sărmășag este deschis doar lunea, între orele 14.00-18.00.
Toate celelelalte centre de vaccinare din Sălaj – Cehu Silvaniei, Crasna, Hida, Ileanda și de la Unitatea Militară din Zalău – au fost închise.