Aproximativ două mii de copii au pășit miercuri, 23 martie, în curtea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj pentru a-și satisface curiozitățile despre meseria de polițist și despre cum arată autospecialele sau cu ce fel de echipamente lucrează aceștia.

Conducerea IPJ Sălaj le-a oferit această oportunitate copiilor, de la pitici până la cei mari, cu ocazia Zilei Porților Deschise, un eveniment din seria celor prin care se marchează, anual, Ziua Poliției Române.

Zeci de grupe de grădiniță și zeci de clase de elevi au ieșit din cotidianul orelor de curs și au răspuns prezent invitației polițiștilor, iar chiotele de entuziasm ale copiilor, printre sirenele autospecialelor, au însuflețit curtea IPJ-ului și au descrețit frunțile angajaților cu atâta bucurie și inocență în jur.

I-au întâmpinat pe copii cu multe explicații, zâmbete pe chipuri și răbdare infinită polițiștii de la Rutieră, Prevenirea și Protecția Animalelor, Siguranță Școlară, Acțiuni Speciale și Criminalistică.

Poliția Animalelor și laboratorul mobil de educație rutieră, în comitetul de primire

Imediat ce au pășit pe porțile IPJ Sălaj, micii vizitatori au făcut cunoștință cu polițiștii de la Protecția Animalelor. Fiind o structură mai nouă din cadrul poliției, copiii au avut oportunitatea să afle cu ce se ocupă acești polițiști, să facă cunoștință cu cățelușa Maya și, mai ales, să învețe cum să-și protejeze animalele.

”Cățelușa a fost găsită de un domn și avea piciorușul secționat. A adus-o la cabinetul veterinar unde am lucrat înainte și voia să o eutanasiem, pentru că nu părea să mai aibă mult timp de trăit din cauza stării grave. Atunci ne-am ambiționat să intervenim chirurgical, recuperarea a fost grea, a durat vreo 4 luni, dar și-a revenit. Am adoptat-o noi, Biroul de Pretecția Animalelor, și face parte din familia noastră. Este foarte iubitoare și chiar dacă are numai trei piciorușe, aleargă și se descurcă foarte bine”, ne-a împărtășit povestea Mayei, subinspectorul Mirela Leșu, de la Biroul pentru Protecția Animalelor.

Ei bine, povestea cățelușei i-a sensibilizat pe toți și nu a scăpat fără mângâieri și declarații frumoase din partea micilor vizitatori; ba chiar i-a plăcut de minune rolul de gazdă primitoare și, alături de alți doi bursucei jucăuși, a deschis calea vizitatorilor spre autospeciala pentru educație rutieră.

Recent primit în dotarea IPJ Sălaj, laboratorul mobil de educație rutieră a avut și primii cursanți. Înzestrat cu un monitor uriaș și cu dotări expoziționale, cadrele didactice care i-au însoțit pe copii, alături de polițiștii Biroului Siguranță Școlară și cei de la Rutieră, au avut oportunitatea testării noilor metode de educație rutieră.

Tot la partea Rutieră, copiii au învățat cum îi testează polițiștii pe șoferi cu alcooltestul sau cu drugtestul, ce sancțiuni pot primi conducătorii auto care comit infracțiuni la regimul rutier, la ce pericole se expun atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic dacă se urcă la volan sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

S-au făcut și teste, spre entuziasmul celor mici, fotografii multe cu echipamentele din dotare, s-au pornit sirenele și s-au făcut declarații de dragoste… prin stație. Un elev din ciclul primar a ținut să-i spună doamnei sale învățătoare cât de mult o prețuiește și nu oricum, ci prin stația din dotarea autospecialei de intervenție, gest care s-a soldat cu emoții pentru învățătoarea în cauză.

Pistol, mascați, amprente și… Thor

Ca de fiecare dată la astfel de activități de prezentare a echipamentelor de intervenție, copiii s-au înghesuit la standurile amenajate ale Biroului Criminalistică și la cel al Acțiunilor Speciale.

Cu o răbdare uriașă, polițiștii au explicat fiecăruia, în mare, prin ce metode criminalistice se pot identifica infractorii, ba chiar i-au învățat pe copii cum se iau amprentele.

Foarte interesant pentru copii a fost echipamentul ”mascaților” – de la pistol, la vestele anti-glonț, la camerele cu termoviziune, cagulele și bastoanele.  

Iar cel care le-a mulțumit pentru vizită și pentru bucuria acestei frumoase zile de primăvară a fost câinele Thor, polițist de nădejde la Acțiuni Speciale. Îmbrăcat de sărbătoare, și Thor, la fel ca Maya, s-a lăsat fotografiat lângă micii vizitatori.

200 de ani de atestare documentară a Poliției

În acest an, Poliția Română împlinește 200 de ani de atestare documentară.

Ziua Poliției Române a fost instituită la data de 25 martie prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002, iar alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române. În anul 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei.

Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).